Senatorul liberal Ioan Ghise a anuntat, miercuri, ca a depus, personal, la Senat, propunerea legislativa privind Legea jurnalistului, care preia proiectul Asociatiei Jurnalistilor Generatia '90, pentru ca doreste "reglementarea conceptului de jurnalism, precum si diminuarea abuzului autoritatilor sau patronilor de mijloace de informare in masa". Ioan Ghise a adaugat ca jurnalistii au posibilitatea de a aduce, in termen de o luna, amendamente propunerii legislative, in fiecare zi de miercuri urmand sa fie organizate dezbateri pe marginea acesteia, potrivit Agerpres.

''Ieri (marti - n.red.) am depus, in nume personal, acest proiect de lege, care creeaza cadrul institutional pentru ca jurnalistul sa fie protejat de abuzurile autoritatilor sau patronilor de media. Situatia periculoasa in care sunt jurnalistii in raport cu patronii de presa poate duce la deprofesionalizarea acestora, facandu-i niste manipulatori de interese patronale necunoscute populatiei. Este necesara o lege a jurnalistului care sa jaloneze contributia jurnalistilor din Romania. (...) jurnalistilor, in fiecare Asteptam propunerile miercuri, pentru modificarea legii. Unele dintre aceste propuneri vor fi asumate de initiator, ca amendamente. (...) Personal, cred ca decat fara o reglementare mai bine cu o lege pe care o putem imbunatati impreuna'', a declarat Ioan Ghise, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a anuntat, miercuri, ca proiectul de lege initiat de senatorul liberal Ioan Ghise nu este sustinut de grupul parlamentar PNL din Senat si nu are nici girul Biroului Politic Central al partidului: "Nu a existat nicio dezbatere in interiorul PNL pe marginea acestui proiect si contine prevederi cu care nu suntem de acord. O lege a presei ar fi trebuit propusa de presa si nu de politicieni. Dumneavoastra stiti cel mai bine ce trebuie sa faceti, cat trebuie sa faceti si cum trebuie sa faceti".

Senatorul PNL Ioan Ghise a depus marti la Senat "Legea jurnalistului", conform careia ziaristii trebuie sa aiba "carte de jurnalist", sa activeze in cabinete jurnalistice, sa fie atestati o data la trei ani, examinati psihologic anual, proiectul prevazand si sanctiuni pentru "delicte de presa".

Citeste aicimai multe despre proiectul Legii jurnalistului.