Asociatia Jurnalistilor din Romania a cerut, miercuri, conducerii editoriale a grupului Realitatea-Catavencu sa dea explicatii privind afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vantu, "rezumate in expresia "e televiziunea mea raspunde la ordinele mele"". AJR cere, totodata, procurorului general sa explice public felul cum sunt realizate inregistrarile in cazurile penale si cum sunt incluse aceste inregistrari in dosare, constatand ca "discutii exclusiv profesionale (cazul dialogului Petrisor Obae-Sorin Ovidiu Vantu) intre jurnalisti si sursele lor au devenit probe in dosar".

Comunicatul de miercuri al AJR este semnat de colegiul director al Asociatiei, format din Cezar Ion, Ovidiu Nahoi, Dan Horatiu Popa, Cristian Tudor Popescu, Stefan Radeanu, Ciprian Stoianovici, Catalin Tolontan.

Vezi luarea de pozitie a AJR:

AJR solicita "Realitatea Catavencu" si Parchetului explicatii in conferinte de presa

Fata de stenogramele aparute in media, care vizeaza jurnalisti sau institutii media si care sunt continute in dosarul penal al lui Sorin Ovidiu Vantu, Asociatia Jurnalistilor din Romania solicita imperativ urmatoarele:

1. Cu aceeasi conduita ferma cu care n-a ezitat sa-i considere in afara breslei pe Bogdan Chireac si pe Sorin Rosca Stanescu, organizatia noastra solicita explicatii conducerii editoriale a trustului "Realitatea-Catavencu" in fata numeroaselor afirmatii ale lui Sorin Ovidiu Vantu, rezumate in expresia, "e televiziunea mea raspunde la ordinele mele". Acest stil de a gindi si de a actiona este nedemn pentru un patron de presa si dezonorant pentru jurnalistii care il accepta. E fundamental pentru oamenii vizati, dar si pentru colegii lor din grup si de breasla, sa-si clarifice urgent pozitia fata de aceste chestiuni devenite publice.

2. In acelasi timp, cerem procurorului general sa explice public procedura legala care sta la baza realizarii inregistrarilor in cazurile penale, criteriile de selectie cu care opereaza procurorii in administrarea inregistrarilor telefonice si includerea acestora ca probe si dovezi in dosarele penale. Constatam ca discutii exclusiv profesionale (cazul dialogului Petrisor Obae - Sorin Ovidiu Vantu) intre jurnalisti si sursele lor au devenit probe in dosar afectand confidentialitatea sursei si felul in care presa isi face meseria. Chiar daca nu se poate discuta un caz pe rol, opinia publica si jurnalistii trebuie sa primeasca explicatii privitoare la procedurile generale aplicate de la cei care transforma inregistrarile in probe. Este datoria Parchetului General sa lamureasca imediat aceste aspecte.

Atragem atentia asupra faptului ca, in calitate de jurnalisti, vom urmari cu mare atentie desfasurarea ulterioara a "cazului SOV" in speranta ca vom afla care este relevanta acestor probe in dosar. Nu putem sa nu remarcam "coincidenta" prin care aceste stenograme care ataca grav credibilitatea unor jurnalisti si a unor institutii media au aparut exact in zilelele in care ele pot servi ca munitie in dezbaterea politica din cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului privind includerea unor actiuni de presa in cadrul Strategiei Nationale de Aparare, subiect care a provocat deja criticile celor mai multe organizatii din mass-media, inclusiv AJR.

Credem ca, avind in vedere amploarea cazului stenogramelor, evidentul interes public si impactul negativ asupra credibilitatii presei, modalitatea cea mai buna de a da explicatiile necesare este organizarea in cel mai scurt timp a unor conferinte de presa atit de catre grupul "Realitatea-Catavencu", cit si de catre Parchetul General.

Colegiul Director al AJR

Cezar Ion

Ovidiu Nahoi

Dan Horatiu Popa

Cristian Tudor Popescu

Stefan Radeanu

Ciprian Stoianovici

Catalin Tolontan