Camera a adoptat tacit proiectul deputatului PDL Silviu Prigoana prin care TVR International trece in administrarea Ministerului Afacerilor Externe, institutie care urmeaza sa asigure finantarea si sa detina decizia editoriala asupra programelor acestui post, transmite Agerpres.

UPDATE Intr-un comunicat transmis HotNews.ro, MAE a precizat ca decizia nu este finala, iar punctul de vedere al Guvernului privind adoptarea acestei propuneri legislative este negativ.

"Adoptarea tacită de către prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor, a actului normativ mai sus menţionat, nu reprezintă decizia finală. Acesta urmează a fi înaintat Senatului, camera decizională. De asemenea, subliniem faptul că punctul de vedere al Guvernului privind adoptarea acestei propuneri legislative este NEGATIV," a precizat MAE.

Proiectul mai prevede ca MAE ar putea solicita gratuit productiile televiziunii publice si preluarea in direct a emisiunilor informative.

"Astazi a fost adoptata o ineptie, nu o initiativa legislativa, neconstitutionala, tacit. O initiativa legislativa care nici nu a fost pe ordinea de zi a comisiei sesizate in fond (n.r. - de cultura). Niciodata nu s-a pus pe ordinea de zi aceasta initiativa legislativa", a declarat deputatul Marton Arpad.

El a invocat un articol din legea fundamentala care stipuleaza ca serviciile publice de radio si televiziune sunt autonome.

"Canalul de televiziune care este deschis spre exteriorul tarii nu este un serviciu public, este privat sau de ce natura?" a intrebat retoric deputatul UDMR.

La criticile exprimate de deputatul maghiar a reactionat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, care a facut un apel la membrii conducerii Camerei sa revina la activitatea normala, in caz contrar initiativele legislative nu pot fi trimise spre dezbatere comisiilor de specialitate.

"Fac un apel pentru colegii din Biroul Permanent, fiindca altfel vom avea situatii de acest gen care ne vor crea mult mai multe probleme. Va dati seama ca vom fi expusi categoric unei dispute publice", a spus Toader.

"Domnule Toader, apelul nu se face de aici, de la tribuna Parlamentului, de a reveni la normal in activitatea Biroului Permanent. Ati avut niste tentative de acest gen, dar nu va tineti de cuvant si, pentru ca nu va tineti de cuvant, nu putem sta la masa tratativelor cu dumneavoastra", i-a replicat liderul deputatilor pesedisti, Mircea Dusa.

Initiativa urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, for decizional in acest caz.