Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, a cerut Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze daca emisiunea "Ora de foc" difuzata marti, 26 octombrie, de postul Realitatea TV, respecta obligatiile legale in vigoare, inclusiv pe cea privind informarea obiectiva a publicului, prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor. "Cum considerati, domnule presedinte, ca institutiile sau persoanele ale caror nume au fost vehiculate in cadrul emisiunii s-ar putea apara in fata acestor afirmatii negative, vehiculate cu lejeritate si pe fondul unui asemenea dezechilibru de puncte de vedere?", se arata in scrisoarea semnata de Valeriu Turcan si trimisa presedintelui CNA, Rasvan Popescu, anunta Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei mentioneaza ca in emisiunea respectiva, moderatoarea si invitatii din platou au facut o serie de afirmatii denigratoare la adresa presedintelui Traian Basescu:

  • "In speta, intr-un simulacru de dezbatere, moderatorul si cativa participanti au afirmat sau sugerat implicarea presedintelui Romaniei intr-un dosar in care seful statului nu a fost implicat si finalizat prin Neinceperea Urmaririi Penale (NUP). Repet ceea ce am precizat si in sesizarea anterioara - nicio secunda pe parcursul cercetarilor seful statului nu a fost acuzat de ceva, lucru ignorat de Realitatea Tv si de moderatoarea Oana Stancu".

El a mai mentionat, in scrisoarea adresata CNA, cateva dintre "derapajele" din emisiunea difuzata de Realitatea Tv, cum ar fi titluri de genul "Afacerea ALRO duce direct la Basescu" sau "Basescu, nasul baietilor destepti".

Valeriu Turcan sesizeaza CNA si cu privire la unele afirmatii facute de moderatoarea si de invitatii emisiunii, printre care ziaristul Cornel Nistorescu sau Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice.

Astfel, Cornel Nistorescu a afirmat ca: "Va dati seama ca ne aflam in fata unei ipoteze de lucru care se sustine, prin toate probele care exista, ca la Cotroceni s-a constituit un grup infractional?".

Purtatorul de cuvant al Adminstratiei Prezidentiale mai atrage atentia, in scrisoare, ca moderatoarea emisiunii ar fi dat verdicte si nu a solicitat dovezi pentru afirmatiile invitatilor:

  •  "Pe langa toate aceste exemple, in timpul emisiunii s-au vehiculat si alte informatii false menite sa afecteze imaginea presedintelui Romaniei. De exemplu, se afirma ca presedintele Romaniei ar fi semnat renuntarea la cetatenie a unei persoane evocate in cadrul discutiilor. Conform legislatiei in vigoare, renuntarea la cetatenie se face prin semnatura ministrului Justitiei".

El mai atrage atentia cu privire la "simulacrul de echilibru" din studioul Realitatea Tv, evident prin unitatea punctelor de vedere ale celor sase participanti la emisiune:

  • "Astfel, o moderatoare partinitoare, doi sustinatori constanti ai punctelor de vedere ale patronului Realitatea Tv (dintre care unul, domnul Cornel Nistorescu, intr-un evident conflict de interese, fiind publica discutia acestuia cu patronul Realitatea Tv, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din anul 2009, pentru ca Realitatea Tv sa difuzeze declaratii aluzive ale fostului procuror Ciprian Nastasiu cu referire la dosarul inchis cu NUP ), doi membri ai opozitiei parlamentare si un jurnalist, au toti puncte de vedere care coincid sau se completeaza intr-o singura directie".

Valeriu Turcan isi incheie scrisoare adresata CNA cu rugamintea de a i se preciza in ce state membre ale Uniunii Europene au mai fost intalnite cazuri similare.