TVR are, de saptamana aceasta, o noua organigrama, in care dispare Cancelaria presedintelui-director general, apar trei noi directii si mai multe departamente noi, iar departamentele din cadrul Directiei Editoriale se transforma in 11 redactii. Reprezentantii TVR afirma ca pentru aceasta reorganizare au fost "redistribuite" posturi deja existente in schema TVR, iar pentru posturile de conducere nou aparute - unele dintre ele ocupate de consilieri ai presedintelui Alexandru Lazescu - numirile au fost facute pe perioada determinata, pana cand vor fi organizate concursuri de ocupare a lor.

Schimbarile, spun reprezentantii TVR, sunt "necesare atat pentru eliminarea risipei cat si pentru o mai buna valorificare a resurselor institutiei". Aceiasi reprezentanti spun ca in urmatoarele sase luni vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor in cazul carora s-au facut numiri interimare.

Potrivit reprezentantilor TVR, in noua organigrama au aparut:

  • Postul de Director Productie Editoriala si Programe (coordoneaza Departamentele TVR 1TVR2, TVR3, TVR Cultural, TVR International, TVR Info si TVR HD).
  • Directiile Strategie Programe (ex. Programe) si Editoriala, ce raspund in fata directorului de productie editoriala si programe.
  • Departamentele de Management Financiar si Bugete Operationale; de Bugete Editoriale si de Productie; TVR Cinema, Academia TVR, TVR Interactiv, Dezvoltare si Proiecte stategice, ce raspund in fata PDG. Departamentul de Management Financiar functioneaza separat de Directia Economica.
  • Departamentul de Comunicare, prin transformarea biroului de presa din cadrul Cancelariei TVR, care se desfiinteaza, iar diversele componente ale ei devin entitati separate care raspund direct PDG.
  • 11 redactii, rezultate din transformarea celor cinci departamente din cadrul Directiei Editoriale. Reprezentanti TVR: "Redactorii-sefi ai celor 11 redactii vor deveni garantii calitatii programelor produse in redactiile proprii."
  • Alte departamente au fost repozitionate in noua organigrama.

Paginademedia.ro, care a scris initial despre intrarea in vigoare a noii organigrame, arata ca in actuala forma de organizare consilierii adusi la TVR de presedintele-director general Andi Lazescu se numara printre cei numiti, interimar, la sefia unora dintre noile entitati: Dan Radu - director productie editoriala si programe, Mona Dirtu - Departamentul TVR Interactiv, Larisa Ghitulescu - Departamentul de comunicare. Potrivit aceleiasi surse, la conducerea Departamentului Management Financiar si Bugete Operationale a fost numita Mirela Dragnea, ex-Catavencu. (Vezi mai mult aici)

Raman in grila Directia Artistica si Productie (Titi Dinca), Directia Emisiuni Informative si Sport (Rodica Culcer), Directia Programe (devenita Directia Strategie Programe - Horia Romanescu), Directia Economica (Cipriana Voicu), Directia Tehnico-Administrativa (Horia Cazan) si Directia Marketing si Vanzari (Simona Dobrescu).

Temeiul legal al reorganizarii, potrivit reprezentantilor TVR:

  • Reorganizarea si numirile interimare in functii au fost facute in acord cu Legea 41/1994, de organizare si functionare a SRTv. Presedintele-Director General al TVR, Alexandru Lazescu, a fost desemnat sa implementeze planul de reorganizare prin hotarari ale Consiliului de Administratie, in virtutea carora Presedintele-Director General are atributia sa numeasca directori interimari pentru a asigura functionarea institutiei. Numirile au fost facute pe o perioada determinata, pana la organizarea concursurilor de ocupare a posturilor.
  • Primele masuri de reorganizare a TVR au devenit operationale incepand de ieri, 16 noiembrie si au fost aprobate de Consiliul de Administratie al televiziunii publice in data de 24 septembrie 2010.

In septembrie, Consiliul de Administratie al Televiziunii publice a aprobat un plan de reorganizare interna ce urmareste, potrivit reprezentantilor institutiei, sa "elimine risipa", sa eficientizeze procesul de productie si sa ajute la recastigarea reputatiei TVR.

  • Vezi aici toate schimbarile decise in 24 septembrie.