Catalin Tolontan scrie, joi, pe blogul sau despre "cinci fapte reale" despre interesele "generatiei cu 3 in fata", dupa ce tanarul om de afaceri Sebastian Ghita a preluat prin Asesoft managementul Realitatea TV. Cele "cinci fapte reale" despre care scrie Tolontan: transmisia Realitatea TV de la Alba Iulia, din 1 Decembrie; cum a prezentat postul informatiile in mod incomplet; interviul cu Sebastian Ghita publicat luni de Evenimentul Zilei; informatii din "mai multe surse" despre "noua orientare a televiziunii: PSD"; "finantatorul se mira ca lucrurile se afla".

Catalin Tolontan:

FAPTA NR 1. Transmisie de 1 Decembrie la Realitatea TV. Se anunta o legatura la Alba Iulia. Prezentatoarea din Bucuresti recita stirea. "Reprezentantii PD-L au fost huiduiti de multime, in timp ce Victor Ponta si delegatia PSD au fost aplaudati. Chiar asa a fost?", o intreaba colega din studio pe corespondenta locala.

Pe ecran, apar imagini live si figura reporterei din Alba. Jurnalista din teren raspunde "Da" si, apoi, repeta grabita informatia formulata la Bucuresti: PD-L huiduit, Ponta aplaudat.

Apoi, reportera de la fata locului isi creste tonusul vocii si continua: "Dar, dincolo de acestea, aici la Alba Iulia...". Vorbeste, de data asta cu un timbru sigur si familiar, despre defilare, despre oameni, adica despre ceea ce-si pregatise in corespondenta.

Pentru un insider in jurnalism, episodul este clar. Cu mare probabilitate, selectia subiectelor si, aproape sigur, ierarhizarea lor, nu au fost rodul discernamintului reporterului de pe teren, ci al redactiei centrale. Ceea ce nu reprezinta, in principiu, o eroare, ci deseori o practica normala.

Intrebarea e urmatoarea: de ce contrapunerea "huiduieli PD-L - aplauze PSD" a primit prioritate si, mai ales, de ce nu s-a difuzat intreaga stire?

FAPTA NR 2. Mediafax oferise la 11:42, pe flux, informatia completa. "Reprezentantii PD-L huiduiti de multime, Victor Ponta aplaudat zgomotos de membrii si simpatizantii PSD". Agentia a scris ca s-au vazut la fata locului steaguri si bannere ale organizatiilor PSD din Olt si Caracal.

Realitatea TV a furnizat corect doar partea cu huduielile la adresa PD-L, care provenisera din multime, dar a ocultat informatia ca aplauzele PSD au venit dinspre simpatizanti declarati. Daca vedeai doar stirea de la RTV aflai ca multimea a huduit PD-L si l-a aplaudat pe Ponta.

Da, e un detaliu, o nuanta, un subiect infim. Dar ceea ce urmeaza nu e.

FAPTA NR 3. Luni, 29 noiembrie, cu doua zile inainte de difuzarea stirii de la Alba Iulia, noul investitor/manager al Realitatea TV, denumirea exacta poate fi studiu de caz pentru economisti, noul sef - mai clar, asadar Sebastian Ghita ofera un interviu Evenimentului Zilei.

El prezice evacuarea istorica a "emanatiilor Revolutiei", de la politicieni, la ONG-isti si realizatori TV, si instalarea la putere "a generatiei mele, cea cu 3 in fata". Ghita, 31 de ani, un campion al afacerilor cu statul, admite ca "oamenii de afaceri nu au simpatii, au interese", dar promite ca Realitatea TV va fi echidistanta.

Formula echidistantei are ceva original in definitia lui Sebastian Ghita, care aminteste ca au fost perioade in care postul "i-a sprijinit si criticat pe Nastase si a profitat Basescu, pe Basescu si a profitat Tariceanu, pe Tariceanu si a profitat Geoana" si tot asa.

Citeste articolul integral pe blogul lui Catalin Tolontan