OTV conduce in clasamentul posturilor de televiziune din punct de vedere al numarului de greseli de folosire a limbii romane, potrivit unei monitorizari prezentate marti de CNA. Potrivit studiului realizat in perioada 10 septembrie - 10 octombrie, OTV a inregistrat 84 de astfel de greseli, postul fiind urmat de B1 TV (58 de greseli), Realitatea TV (54) si Antena 3 (50).

In perioada mentionata, o echipa a Institutului de Lingvistica Iorgu Iordan-Al. Rosetti a monitorizat 12 posturi de televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, Kanal D, B1 TV, OTV, N24 Plus) si doua posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Europa FM). In cadrul monitorizarii au fost urmarite emisiunile de stiri si dezbateri difuzate (300 de ore de programe) si au fost luate in considerare numai greselile facute, prin interventii verbale si mesaje scrise, de reprezentanti ai postului (redactori, colaboratori), nu si cele ale invitatilor in studio.

CNA constata o scadere a numarului de greseli de folosire a limbii romane, fata de valul precedent al monitorizarii, din 1-30 iunie a.c.. Dar posturile Antena 1, Realitatea TV, Prima TV, B1 TV, OTV, N24, Kanal D si RRA au inregistrat, in toamna, mai multe greseli comparativ cu monitorizarea din vara.

Potrivit ultimei monitorizari, TVR 1 a inregistrat 33 de greseli de folosire a limbii romane, TVR 2 - 41, TVR Cultural - 24, Antena 1 - 39, Pro TV - 29, Prima TV - 47, N24 - 46, Kanal D - 40, Radio Romania Actualitati - 16 si Europa FM - 14 greseli.

Greseli "elementare, foarte grave", mentionate in raport:

  • "Tineret, mandria tari" (Kanal D) - corect: tarii
  • "nu oferii nimanui datele tale" (Prima TV) - corect: oferi
  • "lasama" (Prima TV) - corect: lasa-ma
  • "aceasi problema" (Antena 3) - corect: aceeasi
  • "face-ti asta dar creati o strategie bugetara" (TVR 1) - corect: "faceti asta, dar creati..."

Vezi raportul complet aici