Daca Uniunea Europeana va aprecia ca noua lege a presei din Ungaria trebuie schimbata, guvernul de la Budapesta va accepta acest lucru si se va conforma, a afirmat, joi, premierul Viktor Orban, citat de Reuters. Declaratia lui Orban vine la o zi dupa ce ministrul de Externe Janos Martonyi, citat de AFP, a lasat de inteles, in premiera, ca nu este exclusa o modificare a legii presei, aspru criticata pe plan international si intrata in vigoare la inceputul acestui an, cand Ungaria a preluat presedintia UE.

Declaratiile celor doi vin in contextul in care Comisia Europeana analizeaza aceasta lege, considerata de mai multe guverne europene si de presa internationala drept un instrument de ingradire a libertatii presei. Miercuri, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca va ridica problema controversatei legislatii vineri, in cadrul unor discutii pe care le va avea cu premierul Viktor Orban, dupa cum noteaza Associated Press.

"Suntem parte a Uniunii Europene, jocul are regulile sale", a spus joi Viktor Orban, in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia preluarii presedintiei UE de catre Ungaria. Dar el a reafirmat ca noua lege a presei din tara sa este similara cu legislatia existenta in alte tari membre UE precum Franta, Germania si Olanda.

Miercuri, ministrul de Externe Janos Martonyi declarase, citat de AFP, ca este "prematur" sa afirme daca Ungaria poate modifica legea presei, spunand insa: "Sa asteptam comentariile Comisiei Europene, apoi vom vedea cum poate fi remediata situatia".

In primele zile ale anului, autoritatile de la Budapesta au lasat de inteles ca nu vor ceda presiunilor externe, respingand drept neintemeiate numeroasele critici ca noua sa lege a presei reprezinta o amenintare la adresa libertatii presei.