Realitatea TV si OTV au fost amendate marti, in prima sedinta a CNA de anul acesta, cu cate 5.000 de lei pentru modul cum au reflectat cazul crimelor din Cernavoda si cazul cadavrului transat din Lugoj. Pentru felul cum au acoperit aceste subiecte, Antena 1, Antena 3 si Kanal D au primit somatii. OTV a mai primit o amenda de 10.000 de lei pentru campanie politica in cadrul mai multor emisiuni, iar Radio ZU si Kiss FM au fost amendate pentru limbaj licentios si vulgaritate in emisiunile matinale.

CNA a monitorizat felul cum noua posturi de televiziune au reflectat cazurile de crima de la Cernavoda si Lugoj, in perioada 5-9 ianuarie. Decizia de sanctionare a celor cinci posturi - amenda pentru Realitatea TV si OTV, somatii pentru Antena 1, Antena 3 si Kanal D - a fost luata in ideea ca posturile au prezentat detalii amanuntite privind tehnici criminale, ceea ce contravine reglementarilor din audiovizual.

  • Reprezentanti ai posturilor au sustinut ca aceste detalii au fost furnizate de oficialitati implicate in anchete, insa argumentul nu i-a convins pe membrii CNA. Acestia au aratat ca posturile nu sunt obligate sa difuzeze tot ce li se spune, iar Christian Mititelu, membru CNA, a cerut ca forul sa discute cu politia si alte institutii abilitate pentru a preveni repetarea unor astfel de cazuri.

Tot in sedinta de marti a CNA:

  • OTV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru ca in decembrie si la inceputul acestui an, in cadrul mai multor emisiuni, a facut publicitate politica pentru Dan Diaconescu, prezentat drept "viitorul Presedinte al Romaniei". Publicitatea politica, cu exceptia perioadelor electorale, este interzisa prin lege.
  • Radio ZU a primit o amenda de 10.000 de lei pentru limbajul licentios folosit intr-o editie a matinalului Morning Zu (o farsa a lui Daniel Buzdugan) si pentru ca a inserat in program publicitate mascata. Radio Kiss FM a fost amendat cu 5.000 de lei pentru ca a difuzat o melodie cu versuri vulgare, ceea ce contravine reglementarilor privind protectia minorilor.