Piata romaneasca de publicitate online va creste cu 20-30% anul acesta, dupa ce, in 2010, a atins 20 de milioane de euro, estimeaza Calin Rotarus, general manager al regiei ARBOinteractive. "Acum toata lumea stie pe ce picior danseaza si are o strategie mai curajoasa ca anul trecut. Nu ne inchidem in noi ca un arici", spune el. Calin Rotarus a discutat online cu cititorii si in studioul HotNews.ro despre evolutia pietei online in 2010-2011, relatia cu agentiile si efectele reclamelor agasante asupra credibilitatii brandurilor.

Calin Rotarus in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

El a anuntat, in discutia din studioul HotNews.ro, ca agentia pe care o conduce a infiintat un departament de search engine optimization si ca de la 1 februarie va prelua si dezvolta serviciul Joybox, creat de iMedia.

Calin Rotarus in studioul HotNews.ro

  • In decembrie, cand a fost publicat ultimul studiu privind publicitatea online din Romania, evaluata pentru primul semestru din 2010 la circa 10 milioane de euro, "normal ca piata a reactionat cu exaltare, pentru ca acesta a fost singurul mediu care a crescut in 2010. Noi bineinteles ca ne asteptam la o asemenea cifra, avand rapoartele noastre interne. Problema a intervenit la mijlocul anului, cand, din cauza schimbarilor din economie - cresterea TVA-ului, scaderea puterii de cumparare a populatiei dupa micsorarea salariilor bugetarilor - s-a constatat un recul. Intr-un an normal, sa zicem intr-unul de crestere, in primele sase luni se face 40% din totalul de publicitate online din an. Deci, daca anul 2010 s-ar fi comportat normal, am fi avut 25 de milioane de euro. Dar, datorita acestui recul, ma astept ca semestrul al doilea (din 2010 - n.r.) sa fie apropiat ca valoare de primul semestru, deci cred ca cifra de 20 de milioane e mai realista."
  • Despre "costurile" cresterii mediului online asupra relatiei dintre furnizori/regii si clienti/agentii, in conditiile in care multi consumatori sunt nemultumiti de reclamele intruzive existente: "Ce se intampla in comunicarea comerciala acum nu mi-e frica sa spun ca este o revolutie. Utilizatorii s-au schimbat, sunt mult mai informati, mult mai puternici. (...) Daca vorbim de o revolutie, hai sa ne uitam si la alte revolutii, care au inceput cu o explozie, au continuat cu o perioada exagerata, in care s-au folosit ghilotinele sau s-a folosit teroarea, dar care a pus bazele unei perioade urmatoare de stabilitate. Exact la fel se intampla si in online. Online-ul a venit cu niste chestii de neimaginat inaintea lui - masurabilitate, interactivitate, mijloace complexe de a ajunge la utilizatori. Suntem in plina revolutie si acei saraci utilizatori deranjati de formatele intruzive, de overlayer-e si branding-uri, sunt victime ale schimbarilor produse de revolutie. (...) De zece ani facem munca de educare in piata asta, ne luptam pentru a promova mijloace de comunicare comerciala mai eficienta, insemnand: 'nu e totul ca sigla ta sa fie mare, bannerul tau sa fie pe toata pagina. Dimpotriva, chestia asta iti afecteaza credibilitatea ca brand, afecteaza atitudinea pe care o au oamenii fata de brandul tau, chiar daca brand awareness-ul creste. (...) Ultimii cinci ani au fost primii cinci ani ai revolutiei, care nu s-a incheiat."
  • Despre setul de reguli adoptat in primavara anului trecut de mai multe regii, privind campaniile de branding, respectiv cele bazate pe performanta si primit cu nemultumire de agentiile media: "Lucrurile nu se pot intampla brusc. E foarte important ca nevoia fiecaruia din piata aceasta s-a concretizat in niste discutii si intr-o initiativa comuna, care urmareste interesul tuturor, in primul rand al advertiserilor. Noua, membrilor acestei industrii ne-a revenit sarcina sa explicam de ce am adoptat acel set de reguli. Cateodata am facut-o mai bine, cateodata mai prost. Cateodata regulile s-au respectat 100%, cateodata au fost indulcite cumva. Dar consider ca ce s-a facut atunci a fost un pas foarte important, mai ales datorita faptului ca jucatorii din piata online sunt jucatori cu personalitate mare si foarte dificili. Ma astept ca acest proces sa continue in materie de comunicare, reglementare, educare a pietei, care sa convearga in final catre interesul advertiserilor, cu o publicitate mai eficienta".
  • "Acum descifram modalitatea de a comunica comercial pe internet. (...) Acum, daca auzim ca un pusti de 16 ani si-a facut o campanie de 30 de dolari pe Google, nu ne miram. Acum 20 de ani, isi faceau campanii publicitare doar marile companii, poate si cele medii. Accesibilitatea comunicarii comerciale online a crescut foarte mult. Agentiile se vad in pozitia de a face fata unor provocari noi. Pana acum, parcela lor era foarte clara - ca sa faci o campanie de publicitate aveai nevoie de studii, de research, strategie, planning, care nu erau la indemana oricui. In momentul acesta, daca ne uitam la online, multe produse online eludeaza unele din aceste componente majore, iar agentiile trebuie sa-si faca strategia de a raspunde la aceste schimbari majore, la aceasta revolutie." Vor fi schimbari perceptibile in 2011, din acest punct de vedere, pe piata locala? "Nu, 2011 e prea devreme."
  • Piata de publicitate online in 2011 "ma astept sa creasca cu 20-30% fata de 2010". Pe ce se bazeaza in estimari? "Pe informatii privind strategia fiecarui advertiser in parte, informatii care vin de la agentii cu care colaboram. Faptul ca a trecut socul crizei. Acum toata lumea stie pe ce picior danseaza si are o strategie foarte clara si mult mai curajoasa ca anul trecut. Nu ne inchidem in noi ca un arici asteptand sa vedem cand va trece valul. Ci ne e foarte clar: exista valuri, noi trebuie sa navigam pe aceste valuri."
  • La ARBOinteractive "in decembrie am creat un departament de search engine optimization - optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare. Departamentul inca nu e lansat, dar probabil il vom lansa luna viitoare. Incepand din 1 februarie, vom prelua si vom dezvolta serviciul Joybox, serviciu simplu gandit pentru magazine online si nu numai. Este pentru toti cei care pot sa ofere un mesaj simplu, concret, de genul am serviciul asta care costa atat (...) Serviciul e simplu: se cumpara clickuri, un click costa 10 centi, iar aceasta retea are un reach foarte mare, cred ca peste 6 milioane de utilizatori din Romania. iMedia a creat acest produs, l-a lansat, l-a adus la un anumit reach si din discutiile noastre a rezultat oportunitatea ca acest serviciu sa fie gestionat de noi in ce priveste publicitatea, dar gestionat in continuare de ei in ce priveste sistemul tehnic.
  • Despre cum priveste ARBOinteractive, ca regie independenta, miscarile de pe piata online din ultima vreme, cu aliante, oferte cross-media etc.: "Trusturile mari de presa au o politica, o strategie foarte complexa care tine seama de tot aparatul si cheltuielile pe care le au in spate, de declinul volumelor de publicitate din print, de migrarea utilizatorilor de la mediile clasice la online, de anumite pozitionari si aliante din zona politica, economica, mai ales in Romania. Noi nu avem aceasta incarcatura de lucruri de care trebuie sa tinem seama, ci oferim un serviciu, sa traim din banii pe care ii castigam oferind acest serviciu. Piata e normal sa se dezvolte pentru fiecare entitate mare - trust media, grup de site-uri. Decizia de a lucra cu o regie, de a-si deschide departament intern sau de a face o alianta e o optiune deschisa, poate ca toate trei optiunile stau in picioare. Noi lucram cu multe site-uri care fac parte din trusturi mari, le oferim serviciile noastre cum putem mai bine si le respectam orice decizie de creare a unui departament intern, cum a fost cazul Ringier. (...) Nu pot sa ma duc sa spun 'e mai bine sa lucrati cu o regie'. Aliantele sunt o chestie pe care nu stiu daca nu o intelegem sau nu vrem sa o intelegem, insa e clar ca nu vrem sa stim prea multe despre aliantele dintre marile trusturi de presa. Noi vrem sa ne facem treaba."

Calin Rotarus conduce ARBOinteractive din ianuarie 2008, dupa ce, timp de multi ani, a condus vanzarile de publicitate online ale companiei din care regia online s-a desprins atunci, ARBOmedia. El a discutat cu cititorii HotNews.ro despre tendintele pe piata online dupa doi ani de criza in publicitate.

Disclaimer: ARBOinteractive este regia de publicitate a HotNews.ro