"A ajuns un fel de limba de lemn declaratia ca presa trebuie sa fie independenta. Independenta presei este insa o chestiune relativa", spune omul de afaceri Dinu Patriciu, proprietarul trustului Adevarul, intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera. Intrebat in legatura cu alianta PNL-PC si daca "este un targ onorabil pentru un partid liberal: presa prietenoasa contra locuri in Parlament", el afirma in interviu ca "nu cred ca ar trebui sa existe moneda de schimb intre presa si politica".

UPDATE Catalin Tolontan noteaza pe blogul sau o alta declaratie facuta de Dinu Patriciu in acest interviu: "este vorba despre politicile comerciale si politicile editoriale. Intre ele exista o legatura naturala, care subordoneaza politica editoriala, politicilor comerciale ale ziarului. Asa e peste tot in lume, presa este o afacere, deci politicile comerciale au o influenta asupra politicii editoriale." Jurnalistul - care a refuzat recent o oferta pentru un post de conducere editoriala la Adevarul Holding - scrie intre altele ca "in opinia mea, Dinu Patriciu porneste de la o teorie gresita: intelege libertatatea editoriala drept o libertate conditionata economic".

Ce spune Dinu Patriciu despre presa, despre Adevarul Holding si despre pozitia sa de patron media, in interviul acordat Romania libera:

  • Intrebat in legatura cu beneficiile - invocate de Crin Antonescu - pe care le-ar putea aduce liberalilor trustul de presa fondat de Dan Voiculescu: "Eu cred ca un trust de presa care-si asuma o pozitie politica intr-o tara ca Romania este un grup de presa care va ateriza fortat".
  • Intrebat daca acesta i se pare un "troc acceptabil pentru PNL": "A ajuns un fel de limba de lemn declaratia ca presa trebuie sa fie independenta. Independenta presei este insa o chestiune relativa. (...) Nu cred ca ar trebui sa existe moneda de schimb intre presa si politica. Exista doar o perceptie falsa a lumii politice romanesti cu privire la modul in care mass-media poate influenta publicul."
  • In materie politica nu-mi mai dau cu parerea. Acum reprezint un grup de presa, care incearca sa-si construiasca o imagine independenta si cat se poate de obiectiva. De aceea o parere pe care eu mi-as exprima-o acum n-ar face decat rau.
  • Presa poate influenta opinia publica "numai daca este obiectiva, daca are o statura proprie, independenta fata de fortele politice, chiar daca si presa are o anumita ideologie".
  • Intrebat daca liberalii au incercat sa se foloseasca de trustul Adevarul: "Evident. (...) Nu doar liberalii, ci si ceilalti. Am refuzat acest tip de relatii cu lumea politica si o voi refuza intotdeauna."
  • Intrebat daca la alegerile din 2012 va proceda ca in 2009, cand Adevarul a spus ca nu se amesteca in campania electorala: "Da."
  • Intrebat daca implicarea sa in campania din 2009 nu a influentat credibilitatea trustului Adevarul: "Ba da si cred ca nu a influentat-o in bine".
  • "Cand un mijloc de comunicare se infeudeaza unei miscari politice isi pierde cititorii."
  • La Adevarul, "in ceea ce priveste partea editoriala, ne aflam intr-un moment de rascruce, de schimb de generatii: trebuie sa incepem sa crestem o noua generatie de jurnalisti."
  • Pana acum, in Adevarul "am investit peste 100 milioane de euro. Nu am inceput inca sa recuperez, ziarul creste, nu consuma bani, e profitabil, dar se reinvesteste in continuare".
  • De ce-l intereseaza sa-si extinda trustul de presa in Republica Moldova: "Pentru ca eu cred ca este vorba despre aceeasi arie de cultura si cred ca sinergiile care se pot naste nu inseamna decat o crestere de piata cu inca potential 4 milioane de cititori".
  • Citeste interviul complet aici

In toamna, atitudinea unui alt patron media, Sorin Ovidiu Vantu, fata de independenta editoriala a fost relevata prin valul de stenograme ale discutiilor sale cu oameni din grupul de presa Realitatea: "o constructie foarte eficienta, sa raspunda comenzilor economice la care e supusa", cu "supape" si unde patronul a fost "la butoane".