Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat pentru HotNews.ro ca "exista informatii" potrivit carora "persoane din zona unor trusturi" de presa exercita presiuni asupra presedintelui Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu. Declaratia vine dupa ce Valeriu Turcan i-a transmis joi o scrisoare sefului CNA in care ii solicita acestuia sa analizeze daca nu cumva gireaza personal "derapajele si degradarea din domeniul audiovizual".

"Exista informatii referitoare la exercitarea de presiuni la adresa lui Razvan Popescu de catre persoane din zona unor trusturi de presa, in sensul neexercitarii de catre acesta a atributiilor conferite de lege", a declarat Valeriu Turcan, pentru HotNews.ro.

In scrisoarea citata, Valeriu Turcan ii cere lui Rasvan Popescu sa precizeze "daca emisiunea Ora de Foc din data de 19 ianuarie 2011, difuzata de postul Realitatea TV, incepand cu ora 21.00, respecta principiile unei informari corecte".

Ce acuza Valeriu Turcan:

  • Dezechilibrul de puncte de vedere - cei doi moderatori si un numar de patru invitati exprimau puncte de vedere impotriva Guvernului in vreme ce un singur invitat exprima puncte de vedere in sustinerea Executivului
  • Simularea impartialitatii (sugerarea de catre doamna Oana Stancu, de tratament psihiatric pentru demnitari ai statului roman)
  • Derapaje de ordin editorial, precum invitarea unui psiholog pentru a interpreta actiuni de natura politica si executiva
  • Manipularea mesajelor venite de la cetateni - prezentarea unui singur tip de mesaje;
  • Asocierea numelui presedintelui Romaniei cu decesul unui fost cadru militar, fara a prezenta dovezi privind o legatura cauzala si fara a verifica elemente precum contextul si cauzele decesului, tehnica de demonizare specifica propagandei de tip totalitar.

"Avand in vedere toate argumentele de mai sus, va adresez rugamintea de a preciza in ce stat membru al Uniunii Europene exista o situatie similara la nivelul audiovizualului national. In acest context, merita sa analizati daca nu cumva girati personal derapajele si degradarea din domeniul audiovizual", se arata in scrisoare semnata de Valeriu Turcan.

Pana la aceasta ora, presedintele CNA nu a putut fi contactat de HotNews.ro.