Televiziunea Publica Romana, platita din bani publici, nu a fost niciodata dupa 1989, atat de mult o televiziune de partid, a acuzat luni presedintele PSD, Victor Ponta, citat de Agerpres, la inceputul sedintei Biroului Permanent National al partidului. In replica, TVR califica afirmatiile lui Ponta drept "neadevarate" si invoca timpii alocati in ianuarie principalilor actori politici.

"Niciodata dupa 1989 TVR, platita din bani publici, nu a fost atat de mult o televiziune de partid. Astazi (luni -n.r.) mi s-a prezentat o statistica - 85% din stirile si emisiunile TVR, repet platite din banii nostri ai tuturor, au fost numai despre presedintele Traian Basescu si despre Guvern. Si cred ca, in perioada urmatoare, trebuie sa stabilim cum se folosesc banii romanilor", a afirmat Ponta.

Liderul social-democratilor i-a anuntat pe membrii Biroului Permanent National ca una din initiativele legislative ale social-democratilor privind functionarea TVR, care a trecut de votul Camerei Deputatilor, va ajunge la Senat.

Propunerea legislativa initiata de PSD vizeaza eliminarea obligativitatii taxei TV pentru televiziunea publica. Principalul motiv invocat de initiatori pentru modificarea Legii nr. 41/1994 - privind organizarea si functionarea Societati Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune - a fost 'acordarea unei protectii sociale' pe fondul crizei economice.

Televiziunea publica precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca in luna ianuarie 2011, de cand dateaza ultimele informatii complete disponibile, s-au alocat urmatorii timpi principalilor actori politici din Romania:

  • 34,5% - presedintie;
  • 29,4% - guvern;
  • 9,2% - majoritatea parlamentara;
  • 17,8% - opozitie;
  • 5,4% - independenti;
  • 3,7% - partide neparlamentare.

Procentele sunt aferente secundelor alocate exprimarii politice pe toate canalele SRTv in luna ianuarie 2011, in programele de stiri. "In consecinta, acuzatiile la adresa televiziunii publice, potrivit carora TVR a devenit 'o televiziune de partid', prin faptul ca '85% din stiri sunt despre actualul presedinte si guvern' sunt neadevarate", potrivit sursei citate. Reprezentantii TVR arata ca pentru Presedintie nu se precizeaza ponderea timpului care trebuie alocat in programele de stiri.

In ceea ce priveste propunerea de eliminare a obligativitatii taxei TV, TVR sustine ca eliminarea acesteia, "a carei valoare este oricum cea mai scazuta la nivelul UE (sub 1 euro pe luna, pe familie), ar avea drept consecinta imposibilitatea SRTv de a mai functiona".

"Obligatia statului roman de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetatenilor implica o cheltuiala publica", precizeaza comunicatul citat, care mai arata ca:

  • Art. 56, alin. 1 din Constitutia Romaniei sustine obligatia cetatenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe si impozite. In baza acestui principiu constitutional, a fost reglementata taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organica.
  • Aceasta taxa este o taxa nefiscala si se regaseste in majoritatea tarilor europene.
  • Televiziunea Romana nu este o exceptie in peisajul media european. Modelul de finantare multipla a televiziunii publice - care include si taxa TV - se intalneste la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile publice care nu au printre sursele de finantare o taxa TV sau o taxa de solidaritate sunt sustinute de guvernele tarilor lor si nu au atatea limitari la incasarile din publicitate precum Televiziunea Romana.
  • Fondurile de la bugetul de stat alocate SRTv sunt destinate, in principal, utilizarii  statiilor de emisie a radioreleelor si a circuitelor video si fonice - mergand in proportie de 98% catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).