Membrii Comisiei de cultura din Senat au dat, marti, raport negativ proiectului de lege care prevedea obligatia radiodifuzorilor din Romania de a rezerva operelor muzicale romanesti 40% din timpul de difuzare.

Decizia a fost luata cu cinci voturi "pentru" si unul "impotriva", proiectul urmand sa fie dezbatut in plenul Senatului, informeaza Mediafax.

Deputatul PSD Victor Socaciu, unul dintre initiatori a adaugat ca membrii Comisiei de cultura din Senat au motivat avizul negativ prin faptul ca ar fi o incalcare a principiilor de proprietate si de incluziune in actul editorial al radiourilor si ca acest proiect legislativ ar fi mai potrivit institutiilor publice de media.

"Eu cred ca am putea reglementa aceasta idee printr-o lege, la care ma gandesc acum, prin care posturile de radio care difuzeaza 40% muzica romaneasca sa beneficieze de o reducere fiscala. Cred ca asa ar fi compensatoriu. In procentul de 40% de muzica romaneasca ar putea intra si manele, e adevarat, dar fiecare post de radio trebuie sa gandeasca ce propune segmentului de public caruia i se adreseaza", a mai spus Socaciu.

La randul sau, vicepresedintele CNA Ioan Onisei, care a participat la sedinta de marti, a sustinut ca propunerea legislativa este in contradictie cu directiva europeana privind serviciile audio-vizuale, care prevede pentru tarile membre ale UE o proportie de opere europene, nu de opere muzicale.

Termenul de dezbatere si adoptare de 3 noiembrie a fost depasit si initiativa s-a considerat adoptata tacit.

Senatul este Camera decizionala la acest proiect.