Mai multe organizatii media protesteaza fata de adoptarea tacita, in Camera, a initiativei PSD de eliminare a obligativitatii taxei TV

de C.I.     HotNews.ro
Marţi, 8 februarie 2011, 17:50 Economie | Media & Publicitate


 documente
(08 Feb 2011) PDF, 573KB
Initiativa legislativa a parlamentarilor PSD, ce vizeaza eliminarea obligativitatii taxei TV si care a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, este intampinata de organizatiile media cu un protest. Acestea arata, intr-un comunicat emis marti, ca initiativa pune in pericol existenta de facto a televiziunii publice si cer Senatului, in calitate de camera decizionala, sa respinga proiectul de lege.

Protestul este semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind.

Un grup de parlamentari PSD a inaintat anul trecut o initiativa prin care cereau modificarea articolului 40 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea posturilor publice de radio si televiziune. Mai precis, initiatorii cer eliminarea taxei in cazul televiziunii publice, in conditiile in care taxa pentru servicii radio este pastrata. Motivele invocate pentru eliminarea taxei TV tin de faptul ca ar fi vorba despre o "dubla taxa" si de "concurenta neloiala pentru celelalte posturi TV, care nu beneficiaza de subventii din bugetul de stat". Vezi mai mult aici

In ianuarie, guvernul a transmis un punct de vedere prin care arata ca nu sustine adoptarea acestei initiative legislative. Vezi argumentatia guvernului

La 5 februarie, a expirat termenul de 45 de zile in care deputatii puteau sa se pronunte asupra initiativei, fapt pentru care proiectul este considerat aprobat tacit. El va fi inaintat Senatului, camera decizionala.

Marti, in protestul lor, CJI, ActiveWatch-AMP si FRJ Mediasind:
 • protesteaza fata de adoptarea de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative prin care se elimina obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice
 • solicita Senatului, in calitate de camera decizionala, sa respinga proiectul de lege
 • sunt de parere ca aceasta intiativa legislativa pune in pericol existenta de facto a televiziunii publice si prin aceasta afecteaza grav dreptul constitutional la informare al oricarui cetatean.
 • considera ca motivele invocate de initiatorii proiectului de lege nu se sustin si induc in eroare atat publicul, cat si Parlamentul. "In expunerea de motive se arata ca SRTV primeste bani de la bugetul de stat, astfel incat taxa TV ar constitui o "taxa dubla". Conform legii sale de functionare, SRTV primeste de la bugetul de stat fonduri a caror destinatie este strict limitata, fiind alocate aproape exclusiv "utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice". Aceste fonduri ajung de fapt la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR). SRTV depinde de veniturile din taxa TV pentru productia programelor sale. De altfel, si in cazul Societatii Romane de Radio functioneaza acelasi mecanism, pe care initiatorii il mentin in textul legii, fara a-l considera dubla taxare."
 • noteaza ca "initiatorii sustin totodata ca numarul posesorilor de receptoare de televiziune s-a "redus considerabil" ca urmare a proliferarii distribuirii pe Internet a programelor statiilor de televiziune. Datele privind consumul de televiziune contrazic aceasta afirmatie. Conform studiului EUMAP privind televiziunea in Romania, numarul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane in 2008 la 18,6 milioane in 2009 si la 19,4 milioane in primul semestru al anului 2010. Solicitam pe aceasta cale initiatorilor proiectului de lege sa puna la dispozitia publicului studiile care au stat la baza elaborarii Expunerii de motive."
 • considera ca orice discutie privind finantarea serviciilor publice de radio si televiziune trebuie sa se poarte doar in contextul asigurarii resurselor necesare pentru indeplinirea mandatului lor public. Reamintim clasei politice ca Romania are angajamente internationale in privinta sprijinirii serviciilor publice audiovizuale si a garantarii independentei lor, inclusiv la nivel financiar.
 • cer "clasei politice romanesti sa actioneze responsabil si cu respect fata de public si fata de valori necontestabile, cum ar fi adevarul si libertatea de informare."
Luni, TVR a transmis un punct de vedere privind adoptarea tacita a proiectului legislativ adoptat tacit de Camera, in care arata ca:
 • Din punct de vedere constitutional, ratiunea existentei Societatii Romane de Televiziune (SRTv) - a carei principala sursa de venit este taxa TV - se regaseste in art. 31 din Constitutia Romaniei, care mentioneaza dreptul la informare, ca drept fundamental al cetatenilor.
 • Eliminarea taxei TV, a carei valoare este oricum cea mai scazuta la nivelul UE (sub 1 euro pe luna, pe familie), ar avea drept consecinta imposibilitatea SRTv de a mai functiona.
 • Obligatia statului roman de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetatenilor implica o cheltuiala publica. Din aceasta perspectiva, art. 56, alin. 1 din Constitutia Romaniei sustine obligatia cetatenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe si impozite. In baza acestui principiu constitutional, a fost reglementata taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organica - Legea 41/1994 republicata si detaliata prin Hotararea de Guvern nr. 978/2003. Aceasta taxa este o taxa nefiscala si se regaseste in majoritatea tarilor europene.
 • Televiziunea Romana nu este o exceptie in peisajul media european. Modelul de finantare multipla a televiziunii publice - care include si taxa TV - se intalneste la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile publice care nu au printre sursele de finantare o taxa TV sau o taxa de solidaritate sunt sustinute de guvernele tarilor lor si nu au atatea limitari la incasarile din publicitate precum Televiziunea Romana.
 • TVR nu primeste bani  - precum televiziunile private - din distributia canalelor sale, de la operatorii de cablu.
 • Fondurile de la bugetul de stat alocate SRTv sunt destinate, in principal, utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice - mergand in proportie de 98% catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).
 • Autoritatile romane ar trebui sa tina cont de rezolutiile si directivele Parlamentului European care fac referire la mass-media. Este cazul recentei rezolutii, din 25 noiembrie 2010, potrivit careia Parlamentul European le solicita statelor membre UE sa asigure o finantare adecvata, proportionala si stabila pentru serviciile publice de mass-media, spre a le oferi posibilitatea de a-si indeplini misiunea, de a le garanta independenta economica si politica".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2530 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  ... (Marţi, 8 februarie 2011, 17:59)

  Bogdan [anonim]

  mie aceasta taxa mi se pare neconstitutionala. sunt unii care nu au televizor si totusi platesc. mi se pare o ingradire a libertatilor cetatenesti sincer sa fiu...
  • +5 (9 voturi)    
   taxa (Marţi, 8 februarie 2011, 18:14)

   vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   Nu e neconstitutionala. Daca declari ca nu ai televizor, nu platesti taxa. Insa daca se face un control si se descopera ca ai, se suporta consecintele.
    #showComment() #showComment()
  • +3 (5 voturi)    
   fals (Marţi, 8 februarie 2011, 18:17)

   nu-i asa [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   si atunci daca sunt cioban si traiesc in creierul muntelui nu mai platesc deloc impozit pentru ca oricum nu am nevoie de politie, armata si nici macar de drumuri? nu merge chiar asa...
  • +1 (3 voturi)    
   neconstitutionalitate (Marţi, 8 februarie 2011, 18:29)

   Anonymus [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Cf legii aflata acum in vigoare, cei care nu detin receptoare radio sau Tv pot fi scutiti de plata taxei, in baza unei declaratii pe proprie raspundere.
 • +4 (6 voturi)    
  corect (Marţi, 8 februarie 2011, 18:07)

  cosmin [anonim]

  se repara in sfarsit o mare excrocherie legiferata tot de PSD in 2004
  am firma si nu mi se pare normal ca sa platesc taxa radio tv chiar daca nu am tv la nici un punct de lucru , si cu atat mai mult tvr si radio ramania incaseaza bani grei din reclama si publicitate
 • +1 (5 voturi)    
  Protestatari PROFITORI. (Marţi, 8 februarie 2011, 18:07)

  diaspora [anonim]

  In SPANIA televiziunea publica are 3 canale tv si este GRATIS.
  In ROMANIA televiziunea publica are 6 canale tv si OBLIGATI sa platim abonament tv si radio de parca noi suntem OBLIGATI sa platim 2000 salariati ai lor.
  RUSINE !
 • +1 (3 voturi)    
  Corect! (Marţi, 8 februarie 2011, 18:10)

  bic [anonim]

  Domnul Presedinte Taraian Basescu are dreptate,in orice economie de piata rezista cel eficient ,nu cel platiti din banii publici!
 • +2 (2 voturi)    
  FITI SERIOSI ! (Marţi, 8 februarie 2011, 18:18)

  POPESCU I [anonim]

  Organizatiile media protesteaza pentru ca TVR este o vaca de muls, mai ales de cei legati de increngatura mafiota din TVR. Sunt niste demagogi nerusinati cand afirma ca le pasa de informarea romanilor.Actiunea este foarte buna si sper ca si senatul sa o aprobe.Suntem o societate liberala si toti trebuie sa traiasca din munca cinstita. Guvernul sa revizuiasca si alocatiile ce se dau de la bugetul de stat catre SRTV pentru a nu crea discriminare fata de televiziunile particulare.
 • +1 (3 voturi)    
  taxa tv (Marţi, 8 februarie 2011, 18:25)

  popescu [anonim]

  atata timp cat celelalte televiziuni platesc la TVR ca sa poate transmite,inseamna ca platim dublu, Cine vrea numai TVR sa plateasca aonament,pe mine nici nu ma intereseaza,caci apare numai puterea la televiziunea publica,asa ca sa o plateasca guvernantii din salariile si afaceriile lor. La ora actuala numai se poate numi trlrviziune publica,am ajuns ca si in Venezuele,ca presedintele sa inchida orice televiune vrea ei,iar CNA se trebui sa dispara ,ca este la puterii si aceasta institutie papa bani degeaba.....
 • +4 (4 voturi)    
  Am renuntat (Marţi, 8 februarie 2011, 18:29)

  gica [anonim]

  sa mai folosesc televizorul. Daca vreau sa ma informez, sa vad un film sau un documentar am tot internetul la dispozitie. Si totusi dupa legea in vigoare cotizez pentru realizarea unor emisiuni ca "dansez pentru tine", emisiuni cu un inalt grad de cultura.
  • 0 (0 voturi)    
   Nelamurire (Miercuri, 9 februarie 2011, 13:53)

   Lenny [anonim] i-a raspuns lui gica

   Dar emisiunea 'Dansez pentru tine' nu este difuzata de catre TVR deci nu este finantata din banii sustrasi abuziv prin taxa mentionata mai sus.
 • 0 (6 voturi)    
  TVR=PDL (Marţi, 8 februarie 2011, 18:31)

  unghi [anonim]

  TVR a devenit in prezent un post aservit PDL-ului. Sa-l finanteze acest partid deocamdata
 • 0 (0 voturi)    
  Roman Taxat de toate guvernele si furat de toate p (Marţi, 8 februarie 2011, 18:36)

  Me-Taxa [anonim]

  psd. niciodata nu i-am iubit pe astai de la psd, pdsr, fsn, iliescu e. nu i-am iubit de la inceput si vina ca romania a ajus la falimemt este a lor, pentru ca hotia in romania a plecat de la ei. ei au patentato sub indrumarea si indiferenta marelui deschizator de drumuri ion iliescu, pentru talhari, hoti si borfasi care au devalizat romania bucata cu bucata. raul a plecat de la inceput, iar drumul a fost gresit ales inca de la inceput cand puterea afost in mana lor. dar cu taxa tv si radio, daca reusesc sa o elimine, fac si ei o fapta buna
  dar de iertat tot nu pot sa-i iert.
 • -1 (11 voturi)    
  FOARTE BINE ! (Marţi, 8 februarie 2011, 18:38)

  TOLSTOI [anonim]

  Unde a fost TVR în 24 ianuarie 2011,de ce nu a transmis huiduielile cu Basescu?
  Cine dracu l-a adus pe jidovul Cornea să-l jignească pe PĂUNESCU ? culceru,altă netoată,mai auziţi de ea ? TVR,vae victis !
  • 0 (0 voturi)    
   Vinovati de introducerea taxei sunt PSD. (Miercuri, 9 februarie 2011, 17:43)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui TOLSTOI

   Taxa tvr a fost introdusa de guvernul Nastase.Guvernul Tariceanu a aberat prin extinderea posturilor tv(tvr3,tvr info,etc) cu directorii si secretarele de rigoare,totul pe banii nostri.Parca as fi de acord cu o taxa tv pentru un post de stiri generalist,informatii de uz general,iar celalalte posturi tvr sa se autofinanteze.Da sa fie inclus in lista posturilor tvr cu taxa si tvr cultural.Dar atat:TVR 1 si TVR cultural.Celalti la munca,nu la intins mana.E drpt ca desfiintarea taxei ceruta de PSD ,este o rabunare a PSD si stiti voi ca razbunarea este arma prostului.Dar la actiunile PSD din ultimul timp ,la ce sa te mai astepti.Alianta in care au intrat ia descalificat ca partid politic si e normal ca liderii sa fie confuzi in actiune.PSD a mai facut o magarie prin 2004,pentru-care a tras tot el.Nu ma-as mira sa se intample la fel.
 • +5 (5 voturi)    
  Platim de 2 ori ? (Marţi, 8 februarie 2011, 19:00)

  Andrei [anonim]

  Nu mi se pare normal sa platesc o taxa TV pentru semnal "prin eter", atata timp cat deja platesc un abonament la un furnizor de CATV. Nu folosesc semnalul radio... de ce sa platesc ?
 • +3 (5 voturi)    
  TAXE AFRICANE (Marţi, 8 februarie 2011, 19:02)

  athyx [utilizator]

  In calitate de persoana juridica cu un anumit domeniu de activitate am onoarea sa platesc in schimbul furnizarii seriviciului de cablu TV doar 44 lei inclusiv TVA - TAXA - la care se mai adauga TAXA TV de 50 lei facturata de furnizorul de energie si la care se mai adauga TAXA DREPTURI AUTOR UTILIZARE IN SCOP AMBIENTAL de 45 lei inclusiv TVA (taxa facturata cu TVA?!!). In ce tara (ne)civilizata platesti in schimbul unui serviciu garantat prin constitutie la 1 leu serviciu 2 lei taxe???
  Mai ales ca SRTV impreuna cu cablistul este mereu pe pierdere financiara, iar UCMR ADA SI ALTE ASEMENEA colecteaza fonduri din drepturi de autori pentru BEYONCE si GUTA!
 • +2 (4 voturi)    
  jaful tvr (Marţi, 8 februarie 2011, 19:08)

  preafericit [anonim]

  alooooo, ma doare-n c..r de existenta tvr-ului. am alte cai de informare, nu tre sa ma apere nu's ce organizatii de media . nu vreau sa le platesc taxeeeeeee! nu am radio, nu am tv. refuz sa ma umilesc ore intregi la coada la e-on sa dau declaratii in fiecare an ca nu am asa ceva si sa raman doar cu nervii macinati ca nu-mi ia nimeni in seama declaratia. ca sa ce? sa primeasca una ca rodica salariu de 100 de milioane de lei vechi pe luna???? sau sa primeasca banica jr cate mii de euro pe luna pentru ca danseaza acolo???? sa-si faca seful lor birou de 200.000 de euro? ala la care fosila de madam sararu e consilier personal ? si care are si ea buzunare adanci care trebuie umplute? mi-e scarba de atatea broaste baloase si nu vreau sa fiu obilgata sa platesc nici macar un banut. in plus lipitorile din tvr sunt oricum platitite din banii nostri prin alocatiile de la bugetul de stat. vreau sa mi se respecte dreptul consitutional la libera si neingaradita alegere!!!
  • -1 (3 voturi)    
   taxa normala (Marţi, 8 februarie 2011, 19:48)

   romeo [anonim] i-a raspuns lui preafericit

   taxa pt televiziunea de stat se plateste in toata Europa.In Italia de exemplu cei care au aparatura TV trebuie sa plateasca 110 euro pe an.Daca tu in Romanica ai alte mijloace de informare si ai capacitatea intelectuala sa scrii o declaratie(mincinoasa)ca nu ai televizor ,ai scapat de taxa si de spumele de la gura .Pa.
 • -1 (5 voturi)    
  sa plateasca famiglia (Marţi, 8 februarie 2011, 19:24)

  iusz [anonim]

  sa plateasca basescu, eba si sida din incasarile anterioare. de ce sa incaseze salarii din banii mei unele comisionare ca culcer sau ca dila?
 • +2 (2 voturi)    
  taxa tv (Marţi, 8 februarie 2011, 19:52)

  pion [anonim]

  la munca si cei de la tvr nu l-a luat bani cu japca de la cetateni. Lucrati pe timpul vostru si sa fiti platiti dupa rezultatele munii voastre, nu sa va plimabti degeaba si fara rost. Deveniti profesionisti, nu cantatori ai unora. Scoateti bani din munca voastra. de ce a trebuit sa va platim obligatoriu. pentru minciunile vostre, pentru manipularile voastre, pentru prostele emisiuni care nu au decat rostul de a umple un spatiu de emisie. Vreti sa castigati bani, munciti si sa fiti rasplatiti dupa veniturile obtinute corect si cinstiti din contractele dvoastra.
 • +1 (1 vot)    
  Magarie (Marţi, 8 februarie 2011, 20:23)

  Adi [anonim]

  Am o firma cu sediul social la aceeasi adresa unde am domiciliul, nu am punct de lucru(prestez servicii la sediul beneficiarilor) si nu am angajati dar platesc de doua ori taxa si ca persoana fizica si ca juridica pentru handicapatii bugetari din RTV pe care nici macar nu-i urmaresc. Poate ca este corect sa plateasca cei care au hotel, restaurant, frizerie dar nu toate firmele la gramada.
 • 0 (0 voturi)    
  TVR - teleshopping (Marţi, 8 februarie 2011, 23:09)

  Silviu [anonim]

  Nu sunt de acord sa platesc taxa atat timp cat TVR transmite teleshopping (si prin asta dovedeste ca nu e televiziune publica).
  Disparitia TVR-ului cu teleshopping nu mi-ar afecta dreptul la informare, pot sa cumpar si de pe internet.
 • +1 (1 vot)    
  miezerie fara margini in politica damboviteana (Marţi, 8 februarie 2011, 23:17)

  hmm [anonim]

  Mizerabilii astia schimba legile in functie de interes. Avem seful rtv de partea noastra, vrem rtv. Seful nu mai este cu noi, gata, rtv nu mai este necesar. Cat de josnic pot sa lucreze politicienii astia....
 • 0 (0 voturi)    
  foooarte bine (Miercuri, 9 februarie 2011, 9:14)

  george [anonim]

  taiati taxa vreo doi trei ani sa se scuture putin pomul, sa cada putregaiul dupa care o reintroduceti. dar fără publicitate si stupize stupize. doar informare (parca asta plîng căpuşarii).
  cit despre informare cetatenii vor fi mai putin dezinformati in cazul acesta. Mie nu mi se pare mai obiectiva televiziunea natională doar că difuzează mai puţine minciuni si circ.
 • 0 (0 voturi)    
  Taxa TV (Miercuri, 9 februarie 2011, 19:29)

  costel [anonim]

  TVR trebuie sa fie in concurenta cu celelalte posturi.Ei invoca informarea populatiei dar nu este asa.Pe timpul lui Sasu criticau pe Basescu si PDL,acum nu mai critica dar nici nu informeaza populatia despre evenimente importante cum ar fi declaratiile facute de seful statului la Bruxelles,etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Tvr, lunar cumpar doua paini mai putin (Miercuri, 9 februarie 2011, 20:51)

  Petre [anonim]

  ca sa o duci bine. Si te doare undeva de criza. Fraierii platesc.

  A facut careva un calcul la ce suma se ajunge, lunar din taxa RADIO si TV?

  Senatul poate sa o abroge sau sa o mareasca nitel cum doresc organizatiile media.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by