Initiativa legislativa a parlamentarilor PSD, ce vizeaza eliminarea obligativitatii taxei TV si care a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, este intampinata de organizatiile media cu un protest. Acestea arata, intr-un comunicat emis marti, ca initiativa pune in pericol existenta de facto a televiziunii publice si cer Senatului, in calitate de camera decizionala, sa respinga proiectul de lege.

Protestul este semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si Federatia Romana a Jurnalistilor Mediasind.

Un grup de parlamentari PSD a inaintat anul trecut o initiativa prin care cereau modificarea articolului 40 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea posturilor publice de radio si televiziune. Mai precis, initiatorii cer eliminarea taxei in cazul televiziunii publice, in conditiile in care taxa pentru servicii radio este pastrata. Motivele invocate pentru eliminarea taxei TV tin de faptul ca ar fi vorba despre o "dubla taxa" si de "concurenta neloiala pentru celelalte posturi TV, care nu beneficiaza de subventii din bugetul de stat". Vezi mai mult aici

In ianuarie, guvernul a transmis un punct de vedere prin care arata ca nu sustine adoptarea acestei initiative legislative. Vezi argumentatia guvernului

La 5 februarie, a expirat termenul de 45 de zile in care deputatii puteau sa se pronunte asupra initiativei, fapt pentru care proiectul este considerat aprobat tacit. El va fi inaintat Senatului, camera decizionala.

Marti, in protestul lor, CJI, ActiveWatch-AMP si FRJ Mediasind:

  • protesteaza fata de adoptarea de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative prin care se elimina obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice
  • solicita Senatului, in calitate de camera decizionala, sa respinga proiectul de lege
  • sunt de parere ca aceasta intiativa legislativa pune in pericol existenta de facto a televiziunii publice si prin aceasta afecteaza grav dreptul constitutional la informare al oricarui cetatean.
  • considera ca motivele invocate de initiatorii proiectului de lege nu se sustin si induc in eroare atat publicul, cat si Parlamentul. "In expunerea de motive se arata ca SRTV primeste bani de la bugetul de stat, astfel incat taxa TV ar constitui o "taxa dubla". Conform legii sale de functionare, SRTV primeste de la bugetul de stat fonduri a caror destinatie este strict limitata, fiind alocate aproape exclusiv "utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice". Aceste fonduri ajung de fapt la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR). SRTV depinde de veniturile din taxa TV pentru productia programelor sale. De altfel, si in cazul Societatii Romane de Radio functioneaza acelasi mecanism, pe care initiatorii il mentin in textul legii, fara a-l considera dubla taxare."
  • noteaza ca "initiatorii sustin totodata ca numarul posesorilor de receptoare de televiziune s-a "redus considerabil" ca urmare a proliferarii distribuirii pe Internet a programelor statiilor de televiziune. Datele privind consumul de televiziune contrazic aceasta afirmatie. Conform studiului EUMAP privind televiziunea in Romania, numarul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane in 2008 la 18,6 milioane in 2009 si la 19,4 milioane in primul semestru al anului 2010. Solicitam pe aceasta cale initiatorilor proiectului de lege sa puna la dispozitia publicului studiile care au stat la baza elaborarii Expunerii de motive."
  • considera ca orice discutie privind finantarea serviciilor publice de radio si televiziune trebuie sa se poarte doar in contextul asigurarii resurselor necesare pentru indeplinirea mandatului lor public. Reamintim clasei politice ca Romania are angajamente internationale in privinta sprijinirii serviciilor publice audiovizuale si a garantarii independentei lor, inclusiv la nivel financiar.
  • cer "clasei politice romanesti sa actioneze responsabil si cu respect fata de public si fata de valori necontestabile, cum ar fi adevarul si libertatea de informare."

Luni, TVR a transmis un punct de vedere privind adoptarea tacita a proiectului legislativ adoptat tacit de Camera, in care arata ca:

  • Din punct de vedere constitutional, ratiunea existentei Societatii Romane de Televiziune (SRTv) - a carei principala sursa de venit este taxa TV - se regaseste in art. 31 din Constitutia Romaniei, care mentioneaza dreptul la informare, ca drept fundamental al cetatenilor.
  • Eliminarea taxei TV, a carei valoare este oricum cea mai scazuta la nivelul UE (sub 1 euro pe luna, pe familie), ar avea drept consecinta imposibilitatea SRTv de a mai functiona.
  • Obligatia statului roman de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetatenilor implica o cheltuiala publica. Din aceasta perspectiva, art. 56, alin. 1 din Constitutia Romaniei sustine obligatia cetatenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe si impozite. In baza acestui principiu constitutional, a fost reglementata taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organica - Legea 41/1994 republicata si detaliata prin Hotararea de Guvern nr. 978/2003. Aceasta taxa este o taxa nefiscala si se regaseste in majoritatea tarilor europene.
  • Televiziunea Romana nu este o exceptie in peisajul media european. Modelul de finantare multipla a televiziunii publice - care include si taxa TV - se intalneste la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile publice care nu au printre sursele de finantare o taxa TV sau o taxa de solidaritate sunt sustinute de guvernele tarilor lor si nu au atatea limitari la incasarile din publicitate precum Televiziunea Romana.
  • TVR nu primeste bani  - precum televiziunile private - din distributia canalelor sale, de la operatorii de cablu.
  • Fondurile de la bugetul de stat alocate SRTv sunt destinate, in principal, utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice - mergand in proportie de 98% catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).
  • Autoritatile romane ar trebui sa tina cont de rezolutiile si directivele Parlamentului European care fac referire la mass-media. Este cazul recentei rezolutii, din 25 noiembrie 2010, potrivit careia Parlamentul European le solicita statelor membre UE sa asigure o finantare adecvata, proportionala si stabila pentru serviciile publice de mass-media, spre a le oferi posibilitatea de a-si indeplini misiunea, de a le garanta independenta economica si politica".