Mircea Badea a atras o amenda de 10.000 de lei pentru postul Antena 3 printr-o emisiune in care, dupa cum a decis joi CNA, a incalcat dreptul la propria imagine in cazul jurnalistului Mircea Marian. O alta emisiune a lui Mircea Badea, in care acesta folosea cuvinte injurioase si insulte si care a fost redifuzata la o ora accesibila minorilor, a determinat CNA sa someze Antena 1 cu intrarea in legalitate. Mircea Badea fusese reclamat de jurnalistul Mircea Marian, de bloggerul Cetin Ametcea (arhiblog.ro) si de un cetatean, Iulian Bold, pentru insultele si cuvintele injurioase folosite in emisiune.Tot joi, CNA a amendat, pentru prima data, postul 10TV pentru o emisiune a lui Radu Moraru, pe tema "mafiei din Arges".

Ce reclamau cei trei:

  • Jurnalistul Mircea Marian de la Evenimentul Zilei a reclamat ca, in editia "In gura presei" din 13 ianuarie, Mircea Badea a folosit expresii injurioase la adresa parintilor sai. In emisiunea respectiva, Mircea Badea, folosind o fotografie a lui Mircea Marian, a spus: "Credeti ca Mircea Marian, adica el, ar putea fi rodul unei educatii sexuale precare? Ca asa arata. Bine, sa trecem mai departe. Auzi, dar crezi ca ma amendeaza CNA-ul pentru asta?"
  • Bloggerul Cetin Ametcea a reclamat ca, in emisiunea "In gura presei" din 18 ianuarie, Mircea Badea l-a "jignit in diverse moduri, nu foarte usor de descris". El a mai aratat ca i s-a incalcat dreptul la intimitate cand Mircea Badea a prezentat o fotografie a bloggerului, procurata "fara a-mi cere consimtamantul" de pe blogul Arhiblog.ro, de unde jurnalistul a si citit "fara a avea consimtamantul". Potrivit monitorizarii CNA, in emisiunea respectiva, dupa ce a citit de pe blogul lui Cetin Ametcea, Mircea Badea a spus: "Voua va vine sa credeţi ca exista astfel de oameni pe Pamant? Oameni bolnavi, ma, pe bune, dereglati complet, loviti de TIR cand TIR-ul era nervos".
  • Mircea Badea a mai fost reclamat de cetateanul Iulian Bold, care a aratat, in reclamatie, ca realizatorul de la Antena 3 "aduce injurii tuturor romanilor si are un limbaj extrem de nesimtit fata de anumite persoane/institutii! Dadeam programele si doar ce l-am auzit cum spunea: "Hai sa va citesc ce spune un cretin! Vreti?" Reclamantul noteaza si alte expresii folosite de Badea, precum "melc amputat", "imbecili", "bai tampitule" si face trimitere la o editie "In gura presei" difuzata in reluare pe 12 ianuarie, dimineata, pe Antena 1.

Membrii CNA au luat decizia de sanctionare a Antena 3 pentru emisiunea in care Mircea Badea s-a luat de Mircea Marian si au somat Antena 1 pentru emisiunea difuzata in data de 12 ianuarie, la o ora accesibila minorilor. Emisiunea in care Mircea Badea facea referire la bloggerul Cetin Ametcea - prezentat doar ca "Arhi" si printr-o fotografie de pe blog - nu a fost luata in considerare in cazul sanctiunii pentru Antena 3. Inainte de decizia CNA, serviciul juridic al Consiliului a apreciat ca editiile din 13 si 18 ianuarie 2011 ale emisiunii "In gura presei", difuzate de la ora 23.00, nu au incalcat legislatia audiovizuala.

In cadrul discutiei de la CNA, reprezentanta Antenelor la CNA, Mirela Bomboe, a afirmat ca emisiunile nu ar incalca legislatia in vigoare deoarece ar fi vorba despre un pamflet.

  • Ioan Onisei, membru CNA: Opinia mea e ca in cazul emisiunii in care se face referire la Mircea Marian se incalca dreptul la propria imagine, iar in celelalte emisiuni avem probleme de limbaj injurios. Problema se pune la Antena 1 pentru reluarea acestor emisiuni la o ora la care au acces minorii (...)
  • Reprezentanta Antenelor, Mirela Bomboe: Asa ar sta lucrurile daca n-am discuta de un pamflet. (...)
  • Dan Grigore: Daca dumneavoastra numiti emisiunea un pamflet, nu inseamna ca este un pamflet. Ea nu are caracteristicile necesare. Nu este un pamflet. (...) Nu este un pamflet un mod de a insulta un om pentru ca are o opinie. (...) E o reprimare a unui drept la opinie.
  • Attila Szasz, membru CNA: Limbajul e o problema cand e difuzat la o ora nepotrivita.
  • Reprezentanta Antenelor: Nu cred ca sunt cuvinte care sa reprezinte o problema.

In cazul emisiunii din 18 ianuarie, Mirela Bomboe a afirmat ca "poza este pe Internet, este publica. Din moment ce (bloggerul - n.r.) a pus poza pe blog, a facut-o publica. Nu noi am adus-o la cunostinta publicului".

  • Dan Grigore, membru CNA: "Nu, doamna, dumneavoastra ati aratat-o pe post."​

UPDATE Tot in sedinta de joi, CNA a amendat, pentru prima data, cu 10.000 de lei postul 10TV pentru o emisiune a lui Radu Moraru. In cadrul editiei "Nasul" din 27 ianuarie, CNA a decis ca au fost incalcate prevederile privind informarea corecta si ca a fost incalcat dreptul la propria imagine a lui Constantin Nicolescu, presedintele CJ Arges.

Emisiunea a fost reclamata de PSD, care a aratat ca in emisiune "au fost lansate, in prezenta moderatorului, o serie de acuzatii la adresa unor importanti fosti sau actuali politicieni ai opozitiei, din judetul Arges." Reclamatia arata ca cei prezenti in studio nu au adus dovezi care sa sustina acuzatiile si ca moderatorul a permis acuzatiile fara sa ceara probarea lor. In timpul emisiunii a fost contactat, prin telefon, si un reprezentant al PSD.