Consiliul Concurentei a colectat "impresii din piata" pe marginea angajamentelor asumate de FRF si LPF privind drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga, "impresii" care ar urma sa fie discutate in cadrul unei conferinte, in perioada imediat urmatoare, dupa cum au spus pentru HotNews.ro reprezentanti ai autoritatii. Angajamentele FRF-LPF aveau drept scop sa puna capat investigatiei lansate de Consiliu cu privire la felul cum au fost vandute drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1.

Angajamentele propuse de Liga Profesionista de Fotbal (LPF) arata ca toate drepturile comerciale (drepturi de transmisie radio-tv, prin internet, prin telefonie mobila, drepturi de marketing sportiv etc.) aferente meciurilor organizate de LPF in cadrul campionatului national al Ligii I incepand cu sezonul 2011 - 2012, se vor vinde prin licitatie deschisa, transparenta si nediscriminatorie. Drepturile media pentru campionatului national al Ligii I vor fi impartite intr-un numar de pachete separate care vor contine drepturi exclusive sau non-exclusive, pentru diverse platforme media (radio, internet, telefonie mobila, TV).

Angajamentele LPF au starnit insa discutii in randul membrilor Ligii, cluburile dorind ca drepturile media sa fie vandute la comun si nu in mai multe pachete distincte. Astfel, aprobarea Caietului de sarcini al licitatiei pentru drepturile TV ale Ligii 1 pe urmatoarele trei sezoane competitionale a fost amanata luni de Adunarea generala extraordinara a LPF, urmand a se relua saptamana viitoare.

In ceea ce priveste angajamentele propuse de FRF, incepand cu anul competitional 2011-2012, FRF renunta in mod expres la exploatarea drepturilor comerciale (drepturile de reclama, de publicitate si de transmisii televizate si/sau radiofonice, inclusiv dreptul de transmisie prin internet si telefonie mobila), asupra competitiilor fotbalistice din Liga a 2-a si campionatele nationale de Futsal, acestea urmand a fi exploatate in mod independent de catre fiecare club in parte.

Autoritatea de concurenta a inceput in luna aprilie 2009 o investigatie ce vizeaza posibila incalcare a Legii concurentei de catre LPF si FRF cu privire la vanzarea in comun a drepturilor comerciale asupra competitiilor fotbalistice.