Discutiile iscate in toamna pe tema schimbarii regulii "must carry", ce obliga in prezent operatorii de cablu sa retransmita televiziuni comerciale in functie de audienta acestora, au intrat intr-o noua faza. Mai multi deputati PDL au depus saptamana trecuta o initiativa legislativa de modificare a Legii audiovizualului, initiativa care spune, intre altele, ca televiziunile comerciale nu vor mai fi obligatorii la retransmisie, dupa cum noteaza luni Mediafax.

Aceasta este semnata de vicepresedintii PDL Raluca Turcan si Cezar Preda, dar si de deputatii PDL Doinita Chircu si Brindusa Novac.

Initiativa legislativa de modificare a Legii audiovizualului 504/2002 a fost depusa saptamana trecuta la Parlament.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este cea de la articolul 82, din Legea audiovizualului, potrivit caruia operatorii de cablu trebuie sa retransmita in prezent, obligatoriu:

  • posturile SRTv (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara; televiziunile stabilite prin acorduri internationale (TV5);
  • serviciile de programe libere la retransmisie - in ordinea indicelui anual de audienta furnizat de Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Prima TV, Antena 3, OTV, National TV, Taraf TV, Favorit TV, Kiss TV, N24 Plus, U televiziune interactiva, Mynele TV, DDTV, Trinitas TV, Music Channel, TV Neptun, Alfa Omega TV, Party TV, The Money Channel, TVRM Educational, Speranta TV, Canal Teleshop si Alpha TV).

Potrivit noii initiative, regulile sunt modificate in sensul ca operatorii nu ar mai fi obligati sa retransmita posturile comerciale, ci doar serviciile publice, serviciile de televiziune a caror retransmitere este stabilita prin acorduri internationale (TV5), iar la nivel local - cel putin doua programe de televiziune regionale si doua locale, acolo unde acestea exista.

Discutiile pe tema schimbarii regulii "must carry" au inceput in toamna anului trecut si au declansat discutii intre membrii CNA si reprezentanti ai posturilor comerciale. Atunci, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), ce reprezinta companiile de radio si televiziune, avertiza ca schimbarile propuse la CNA ar reprezenta un "risc major de lezare a interesului public".

Amenzi mai mari

Potrivit initiativei, televiziunile si radiourile care vor incalca legislatia privind "dreptul la propria imagine", "protejarea demnitatii" si "prezumtia de nevinovatie" risca sa primeasca amenzi intre 60.000 de lei si 200.000 de lei, de la CNA, potrivit initiativei legislative a deputatilor PDL.

Astfel, daca televiziunile si radiourile vor incalca prevederile din Legea audiovizualului care se refera la "protejarea vietii private si de familie, a domiciliului si corespondentei", "dreptul la propria imagine, protejarea demnitatii, onoarei si reputatiei persoanei", "prezumtia de nevinovatie si protejarea dreptului la un proces echitabil risca sa primeasca de la CNA amenzi contraventionale de la 60.000 de lei la 200.000 de lei.

Aceeasi initiativa prevede ca posturile ce incalca reglementarile de protectie a minorilor pot sa primeasca amenzi de la 70.000 la 200.000 de lei, iar cele care incalca legislatia privind libertatea de exprimare, exprimarea pluralista de idei si opinii, pluralismul surselor de informare sa poata fi amendate cu 50.000-200.000 de lei.