Membri din partea mai multor organizatii mass-media si de protectie a dreptului la libera exprimare au protestat marti seara in fata ambasadei Ungariei la Bucuresti impotriva noii legi a presei intrata in vigoare la Budapesta. Proteste au avut loc simultan si la Budapesta, Berlin, Frankfurt si New York, conform Active Watch Romania.

Foto:

Circa 25 de protestatari, printre care ziaristi de la publicatii de limba maghiara din Romania, au cerut verificarea caracterului constitutional al legii presei maghiare si revizuirea ei, cu implicarea organizatiilor media in proces, suprimarea pedepselor prevazute in lege si restaurarea independentei redactiilor de stiri ale presei publice maghiare.

  • “Protestul de astazi este o reactie obligatorie pentru persoanele ingrijorate de conditia democratiei din tarile membre al Uniunii Europene. Faptul ca se petrece ceva cu presa din Ungaria este de interes egal din punctul meu de vedere pentru toti ziaristii din Uniunea Europeana. Sustinem o initiativa a unei asociatii de ziaristi de limba maghiara, impreuna cu mai multe organizatii de media din Romania. Sustinem o lista de solicitari care sunt adresate parlamentului ungar si curtii constitutionale ungare si guvernului ungar, lista de solicitari care vizeaza, in principiu, renuntarea la legile presei adoptate de parlamentul din Ungaria, un pachet de legi care contine aberatii, daca il privim din perspectiva unor criterii de democratie europeana”, a declarat pentru HotNews.ro Mircea Toma de la Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei.

Legea presei din Ungaria a fost criticata in repetate randuri, inclusiv de oficiali ai Uniunii Europene, ai Consiliului Europei si ai OSCE care au cerut abrogarea mai multor articole considerate daunatoare libertatii de exprimare. Conform protestatarilor, principala problema este ca legea presei extinde autoritatea organelor statului abilitate sa supravegheze media asupra presei tiparite si a celei online si permite statului maghiar sa foloseasca amenzi drastice, de pana la 200 de mii de euro, in cazul incalcarii legii.

Legea a fost modificata in data de 7 martie pentru a fi conforma cu cererile Uniunii Europene, in special in ceea ce priveste reglementarea continutului online si limitarea puterii guvernului asupra organizatiilor media straine, conform Reuters.