Camera Reprezentantilor a SUA a votat, joi, incetarea finantarii retelei publice de radio NPR, in urma mai multor controverse legate de membri ai conducerii acesteia, scrie Reuters. Votul din Camera dominata de republicani a iscat ample discutii in presa americana, chit ca masura are toate sansele sa fie respinsa in Senatul dominat de democrati.

Potrivit Reuters, taierea fondurilor de la bugetul federal pentru NPR a trecut de Camera cu 228 de voturi pentru si 192 impotriva. Republicanii au motivat aceasta initiativa prin faptul ca este nevoie de reducerea cheltuielilor, avand in vedere deficitul bugetar record. Pe de alta parte, democratii au afirmat ca masura este un atac ideologic asupra unei institutii pe care o parte dintre republicani au criticat-o in mod constant pentru ceea ce ei numesc lipsa de obiectivitate si tendinte liberale.

  • NPR are circa 27 de milioane de ascultatori. Institutia a fost implicata in mai multe controverse in ultimii ani. Ultima dintre acestea s-a iscat saptamana trecuta, cand directorul retelei, Vivian Schiller, si-a dat demisia dupa ce un inalt reprezentant al NPR a fost filmat cu camera ascunsa facand afirmatii defaimatoare la adresa unor membri ai miscarii conservatoare Tea Party si punand sub semnul intrebarii nevoia NPR de a primi finantare de la buget.

Sistemul de functionare al NPR presupune ca, la nivel central, doar 2% din bugetul retelei provine de la guvernul federal, dar statiile din retea depind intr-o mult mai mare masura de banii primiti de la autoritatile federale sau statale.

Potrivit republicanilor, daca aceasta masura va fi adoptata, s-ar face economii de circa 60 de milioane de dolari anual. USA Today noteaza ca mai multi democrati au afirmat ca proiectul legislativ are un singur scop - sa sanctioneze NPR pentru prestatia sa, pe care republicanii o considera partinitoare. Administratia Obama a emis, la randul sau, o declaratie aratand ca "se opune ferm" acestui proiect. In Senatul dominat de democrati, Washington Post apreciaza ca initiativa s-ar putea sa nu fie dezbatuta deloc, rolul ei fiind unul ce tine mai degraba de lupta politica din Congres.

Tot Washington Post citeaza un sondaj realizat luna trecuta de Universitatea Quinnipiac, potrivit caruia 49% dintre respondenti se opun taierii finantarii NPR de la bugetul federal, in timp ce 40% sunt in favoarea unei astfel de masuri. Impotriva s-au manifestat preponderent democrati, iar pentru s-au exprimat mai degraba republicani. Aceeasi sursa citeaza un sondaj Pew realizat in toamna, potrivit caruia patru din zece sustinatori ai democratilor au incredere deplina sau foarte mare in informatiile furnizate de NPR, parere impartasita de numai 16% dintre respondentii care se declara republicani.