BBC World Service este pe cale sa primeasca o suma "semnificativa" de bani din partea Guvernului SUA, pe care o va folosi in lupta contra tentativelor de blocare a serviciilor TV si Internet in tari precum Iran sau China, scrie The Guardian. Potrivit sursei citate, un acord in acest sens, evaluat la cateva sute de mii de dolari, urmeaza sa fie semnat la sfarsitul acestei luni.

Banii oferiti de Departamentul de Stat al SUA urmeaza sa fie investiti in dezvoltarea unor tehnologii si programe care sa previna incercarile de blocare a transmisiunilor TV si internet in tari unde autoritatile apeleaza la astfel de metode de cenzura - asa cum s-a intamplat, cel mai recent, in timpul revoltelor din Egipt si Libia. Fondurile urmeaza sa fie folosite si pentru a-i invata pe oameni cum sa ocoleasca incercarile de cenzura ale guvernelor din tarile respective.

Sursa citata noteaza ca finantarea americana vine in conditiile in care BBC World Service va trebui sa suporte o reducere de 16% a fondurilor primite de la Ministerul britanic de Externe (46 de milioane de lire sterline, dintr-un total de 236,7 milioane de lire sterline), reducere in urma careia serviciul va renunta la circa 650 de angajati.