CNA are intentia sa intervina pe Codul Audiovizual si sa ceara schimbari in Legea Audiovizualului, ca urmare a discutiilor ce au avut loc, marti, pe tema suspiciunilor de cenzura si ingerinte editoriale la Antena 3 si Realitatea TV. Rasvan Popescu, presedinte CNA: "sunt cazuri care sunt destul de putin acoperite juridic si legal. Si pentru a putea sa facem acest lucru, vom interveni asupra codului audiovizual".

La CNA au fost discutate intre altele, marti:

  • acuzatiile de amestec al conducerii Realitatea Media in activitatile editoriale ale Realitatea TV
  • lipsa de informatii clare si concrete privind atributiile fiecarui reprezentant al conducerii Realitatea, mai ales dupa semnarea contractului de management cu Asesoft
  • acuzatiile de cenzura si ingerinte in editorial din partea conducerii Antena 3, in special in cazul unui interviu programat cu Traian Basescu, despre situatia din Libia, dar care nu a mai fost realizat. Situatia a dus la demisia jurnalistei Sorina Matei

Dupa discutiile cu invitatii de la Realitatea TV, cu Sorina Matei si purtatorul de cuvant al Presedintiei, membrii CNA au discutat mult despre ce masuri pot sa ia in astfel de cazuri, in conditiile in care CNA "nu poate face anchete" si, desi cenzura este interzisa prin lege, nu exista sanctiuni impotriva unor acte de cenzura. In cele din urma, membrii CNA au cazut de acord sa pregateasca pe parcursul zilelor urmatoare o serie de masuri, ca reactie la discutiile de marti.

Rasvan Popescu, presedinte CNA:

  • "Sunt cazuri care sunt destul de putin acoperite juridic si legal. Si pentru a putea sa facem acest lucru, vom interveni asupra Codului audiovizual, astfel incat sa determinam posturile sa adopte si sa publice pe site-urile lor coduri de conduita, ca sa stim cu precizie fiecare ce atributii are, ce atributii revin consiliului de administratie, ce atributii revin responsabililor editoriali, in asa fel incat sa putem fi, pe viitor, mai pregatiti sa dezbatem eventuale cazuri de ingerinte sau cenzura. De asemenea, am constatat ca o serie de posturi nu se asigura de obligatia legala prevazuta de articolul 48 din lege (Legea audiovizualului - n.r.), de a publica o serie de date care tin de functionarea acelor posturi. Si in acest sens vom depune un proiect de sanctiune. Deocamdata am constatat (nereguli - n.r.) in cazurile Realitatea si Antena 3, dar vom face o monitorizare pe posturile must-carry, asa incat sa avem o situatie cat mai completa si sa-i tratam pe toti in mod egal. De asemenea, vom solicita Parlamentului ca Articolul 6 din lege (ce interzice cenzura - n.r.), care in prezent nu are caracter sanctionatoriu, sa intre la regim sanctionatoriu la capatul procesului legislativ de modificare a Legii audiovizualului."