Printul Charles, Annely Utte Gabany, cercetator la Institutul de Relatii Internationale si de Securitate din Berlin si Dr. Hu Chang, profesoara de drept international se numara printre invitatii Irinei Pacurariu in seria de interviuri "Culoarele puterii", ce va incepe miercuri seara, la TVR 1. Irina Pacurariu a spus pentru HotNews.ro ca pregateste de un an acest proiect, numit initial "Inca o zi in paradis" si care prezinta personalitati care au influentat mersul lucrurilor in Romania ultimilor 20 de ani.

Irina PacurariuFoto: TVR
  • Seria de interviuri "Culoarele puterii" debuteaza miercuri, 18 mai, ora 21.00 in cadrul emisiunii "Cu ochii'n 4". Interviurile vor fi difuzate in trei editii speciale "Cu ochii'n 4" miercurea, din doua in doua saptamani, o serie de reportaje urmand sa fie difuzate si la TVR Info. Interviurile urmeaza sa prezinte "o radiografie" a democratiei romanesti si "povestea unei Romanii nestiute", prin prisma unora dintre strainii care au reprezentat foruri si institutii internationale in Romania.
  • Astazi este programat un interviu cu Printul Charles, iar printre interlocutorii Irinei Pacurariu se mai numara Annely Utte Gabany, care a condus departamentul de cercetare de la Europa Libera, sau o profesoara de drept international care a lucrat cu BNR pentru recuperarea datoriilor pe care le aveau alte tari catre Romania.
  • Din toamna, irina Pacurariu a moderat la TVR emisiunea "Judeca tu!", la care a renuntat la inceputul anului pentru a se ocupa de proiectul "Culoarele puterii"

Deplasarile necesare pentru realizarea interviurilor "au costat cam cat primeste "actorul" vreunui divort la moda pentru participarea la un nightshow, cred", spune Irina Pacurariu pentru HotNews.ro. In Romania, "telespectatorul, vinovat fara vina, primeste ce i se da si se obisnuieste cu acest fast food pentru ochi ca si cum e singura optiune. (...) Ce pot eu sa sper? Ca aceia care vor accepta provocarea vor lua proiectul ca pe un "gourmet", nu esential, nu de fiecare zi, dar un experiment care merita incercat", afirma ea.

Irina Pacurariu, pentru HotNews.ro:

  • intrebata despre nevoia unor astfel de emisiuni pe piata TV din Romania: "Mi-e si frica sa ma gindesc la posibila audienta, dar am tot citit lamentari ale unor decidenti editoriali in legatura cu gustul public si m-am amuzat. Este cea mai buna scuza sa iei telespectatorul drept tinta, de fapt singura sansa sa te speli de pacatul de a scadea stacheta la singurul nivel la care compromisul este desavirsit. Telespectatorul, vinovat fara vina, primeste ce i se da si se obisnuieste cu acest fast food pentru ochi ca si cum e singura optiune. In niciun caz nu putem pune publicul pe scaunul electric pentru pacatul de a consuma ce i se da, mai degraba ar trebui sa ne asumam bolile nationale, caci, se stie, fast-food-ul consumat repetat dauneaza grav sanatatii. Ce pot eu sa sper? Ca aceia care vor accepta provocarea vor lua proiectul ca pe un "gourmet", nu esential, nu de fiecare zi, dar un experiment care merita incercat.
  • despre costurile unor astfel de emisiuni publicistice, la TV: "Aceasta emisiune a avut niste costuri care se masoara in 4 zile de deplasare in SUA si 36 ore la Londra. Au mai fost filmari in Romania, zeci de ore de documentare, telefoane, orice prilej de iesire din tara, chiar daca nu in interes de serviciu, utilizat si pentru acest proiect. De exemplu am fost o zi la Berlin, fara ordin de deplasare, invitata de creatorii romani prezenti acolo la Saptamina Modei si in cele citeva ore libere am "obligat" un prieten sa ma ajute cu inregistrarea unui interviu. (...) Oricum cele doua deplasari externe au fost sustinute de Rotary International, deci nu cu buget TVR sau din bani publici si ele au costat cam cat primeste "actorul" vreunui divort la moda pentru participarea la un nightshow, cred; pot sa sper ca ajungem la un raport bun. (...)
  • despre pregatirile pentru "Culoarele puterii": Acum un an incercam sa inteleg de ce Romania este condamnata. De ce ne este rusine cu noi, pina unde vom ajunge cu dispretul, ce pacate decontam sau mai avem de platit. M-am gandit ca aceia care au avut de-a face cu diversele guvernari postoptzecisinoua si au trecut prin Romania doar ca musafiri cu acces la puternicii zilei ne-ar putea vedea mai clar decat ne descoperim noi in oglinda pe care ne-o pune zilnic media romaneasca in fata. Am propus proiectul, s-a aprobat, s-a gasit si partenerul care sa asigure sustinerea si am inceput sa caut personajele. La inceput, ca titlu de lucru, el s-a numit "Inca o zi in paradis", stiut fiind ca accesul la putere il face pe om sa aiba iluzia ca este deasupra tuturor. Intre timp, TVR si-a schimbat managementul, filmarile au ajuns la final, si, de ceva timp, materialul filmat a fost in faza de montaj, procesare sunet, etc cat sa se contureze acum ca si "Culoarele puterii"."
  • "Nu plecasem la drum dupa discursuri, acesta este si motivul pentru care nu am cautat multi politicieni si diplomati de la care stiam ca va fi foarte dificil sa obtin relatari sincere, importante pentru felul in care asteptam eu sa mi se traseze drumul ultimilor 20 de ani ai Romaniei."
  • Recunosc, unul dintre interlocutori m-a surprins total. In corespondenta electronica a fost politicos, dar foarte oficial. Am continuat sa insist pentru interviu, stiind ce pozitie importanta are la Carnegie Endownment, cea mai importanta fundatie in studierea democratiilor lumii din SUA. Il cheama Tom Caruthers si are scrise doua excelente carti despre Romania. I-am descris programul nostru si, pentru ca el pleca din Washington a doua zi dupa venirea noastra, ne-a oferit initial jumatate de ora, apoi inca una si inca una, pentru ca apoi sa ne invite si a doua zi sa vedem pozele pe care le pastra din Romania anilor 87, 90, 92, 96, ani cand a trecut pe aici. Se spune despre el ca este agent CIA sub acoperire. Daca este asa, nu pot fi decit multumita ca am avut privilegiul sa intilnesc un agent de o inteligenta ascutita, cu o analiza impecabila, dublat de un om care, din cand in cand, lasa sa i se vada si emotiile.
  • Pot spune ca si cei doi romani care fac parte din reteta Culoarelor puterii sunt exact contrapunctul de care aveam nevoie: Ion Tiriac, un actor de cursa lunga in relatie cu puterea, sub toate formele ei, si Sebastian Burduja, liderul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, unul dintre romanii de toata isprava pe care ar trebui sa mizam la timpul viitor.