​Scandalul imens starnit de interceptarile telefonice ilegale comandate de tabloidul britanic News of the World atinge noi proportii, zilele acestea. Numarul tot mai mare al companiilor care renunta la publicitate in acest ziar pare a fi problema cea mai mica pe care pare sa o aiba grupul ce editeaza publicatia, News International, controlat de magnatul Rupert Murdoch. Acesta se confrunta cu luari de pozitie la cel mai inalt nivel politic, cu scaderea a actiunilor conglomeratului News Corp, iar la Sun Valley - unde, anual, se strange crema industriei de media si tehnologie - el este fortat, zilele acestea sa evite iesirile in public.

Rupert MurdochFoto: Captura Youtube.com
  • Scandalul interceptarilor ilegale comandate de News of the World a izbucnit in 2005 si a capatat amploare in ultimul an, pe masura ce numarul posibilelor victime a crescut vertiginos. In aprilie a.c., News International si-a cerut "scuze fara rezerve" pentru "comportamentele trecutului" si si-a exprimat disponibilitatea sa acorde compensatii de pana la 22 de milioane de euro victimelor sale. Dar scandalul a continuat cu noi dezvaluiri, ultimele fiind ca detectivul particular angajat de ziar pentru interceptari, Glenn Mulcaire, a piratat telefoanele rudelor soldatilor ucisi in Afganistan si Irak si ca mesajele vocale de pe telefonul unei fete ucise au fost sterse de angajati ai tabloidului. News of the World publica, joi, pe website-ul sau mesaje din partea lui Rupert Murdoch, a directorului News International Rebekah Brooks si a editorului Colin Myler pe tema situatiei actuale

Financial Times noteaza ca investitorii de pe ambele tarmuri ale Atlanticului se tem ca nenumaratele acuzatii aduse tabloidului News of the World ar putea afecta segmente mult mai profitabile ale imperiului media detinut de Murdoch. Miercuri, noteaza publicatia, scandalul declansat in Marea Britanie a determinat o scadere cu 3,6% a actiunilor News Corp, grup evaluat la 48 miliarde de dolari, dar si a actiunilor British Sky Broadcasting, companie unde News Corp incearca sa preia intregul pachet de actiuni.

  • Scaderea cu 2,1 procente a actiunilor BSkyB a venit pe fondul temerilor ca autoritatile britanice ar putea amana preluarea acestei companii de catre News Corp, pe masura ce investigatiile in privinta practicilor News of the World si News International continua.

La Sun Valley, din statul american Idaho unde zilele acestea are loc summitul anual al industriei globale de media si publicitate, unde iau parte sefii celor mai mari companii de profil din lume, Murdoch opteaza pentru o prezenta retrasa, fara aparitii in fata presei. El incearca, astfel, sa evite intrebarile legate de scandalul interceptarilor telefonice ilegale si a modului cum acesta ar putea afecta preluarea pachetului integral de actiuni la BSkyB, dupa cum relateaza Reuters.

Intre timp, in Marea Britanie, insusi premierul David Cameron a fost presat sa accepte o investigatie oficiala asupra practicilor News of the World si ale presei tabloide si se confrunta cu cereri de a interveni in sensul amanarii unei decizii finale in privinta preluarii BSkyB de catre News Corp, noteaza The Guardian. News Corp. primise, vineri, un acord provizoriu in acest sens din partea autoritatilor britanice responsabile in domeniu.

  • Dupa ce The Guardian a dezvaluit recent ca News of the World a piratat, la inceputul deceniului trecut, casuta vocala a telefonului unei eleve ucise, Murdoch a calificat incidentul drept "deplorabil si inacceptabil". Insa, potrivit sursei citate, el si-a exprimat sprijinul pentru actuala sefa a News International, Rebekah Brooks, desi aceasta a fost cea care a condus News of the World in momentul in care a fost piratata casuta vocala a telefonului elevei ucise. News International sustine ca Rebekah Brooks era in concediu in acel moment si, drept urmare, nu ar fi implicata.

Intre timp, la News of the World redactia este "sub asediu", dupa cum noteaza Financial Times:

  • The Guardian se numara printre ziarele care noteaza numarul tot mai mare al companiilor care refuza sa mai plaseze publicitate in acest ziar, printre care se numara cel mai mare client de publicitate, Procter&Gamble.
  • Daily Mail scrie ca "cinci dintre reporterii" News of the World sunt pe cale sa fie arestati si ca politia se pregateste sa aresteze si o "personalitate media foarte cunoscuta"
  • Aceeasi publicatie scrie ca si editorialisti de seama ai publicatiei, printre care si fostul fotbalist Gary Lineker, se gandesc sa renunte la asocierea cu acest ziar