Premierul britanic David Cameron a cerut introducerea unui nou sistem de reglementare in presa tarii, la doar o zi dupa ce grupul News International, controlat de magnatul Rupert Murdoch, a decis sa inchida tabloidul News of the World, aflat in centrul unui imens scandal politic si mediatic, informeaza Reuters. Cameron a facut aceste declaratii pe fondul iminentei arestari a fostului sau director de comunicatii, Andy Coulson, care vineri dimineata a fost audiat de politie, potrivit AFP.​

David CameronFoto: Agerpres

UPDATE: Fostul director de comunicatii al premierului, Andy Coulson, a fost arestat, anunta BBC. Premierul Cameron declarase, in cursul diminetii, despre Andy Coulson - care si-a dat demisia din aceasta functie la inceputul anului - ca "am devenit prieteni si cred ca si-a facut treaba foarte eficient pentru mine. Mi-a devenit prieten si imi este prieten". Cameron a mai spus ca a optat sa lucreze cu Andy Coulson, desi acesta fusese editor la ziarul implicat in scandalul interceptarilor telefonice, deoarece merita o "a doua sansa" si nu avea informatii despre implicarea lui in aceasta afacere. Potrivit premierului, o companie fusese insarcinata sa il "verifice" pe Coulson inainte de a fi angajat de conservatori atunci cand acestia se aflau in opozitie. Potrivit BBC, Coulson este interogat si in legatura cu acuzatii de coruptie.

  • "Cred ca avem nevoie de un sistem cu totul nou (de reglementare in presa - n.r.)" a spus Cameron, apreciind ca acesta ar trebui sa fie "intr-adevar independent, independent de influenta presei, asa incat publicul sa stie ca ziarele nu vor mai fi niciodata singurele responsabile pentru reglementarile din domeniul lor de activitate, dar si unul complet independent de guvern, asa incat publicul sa stie ca politicienii nu incearca sa controleze sau sa ingradeasca presa".

Cameron a mai anuntat ca o ancheta publica in scandalul interceptarilor telefonice ilegale in care este implicat tabloidul News of the World va fi condusa de un judecator, relateaza BBC. Tot astazi si-a aparat decizia de a-l fi numit pe Andy Coulson, fost editor News of the World, ca director de comunicatii al primului ministru.

  • Andy Coulson - care a condus tabloidul in perioada cand au avut loc o mare parte dintre interceptarile ilegale - si-a dat demisia din functia de director de comunicare al premierului la inceputul acestui an, dupa primele arestari intreprinse in scandalul a carui amploare crestea pe zi ce trece. Potrivit presei britanice, arestarea lui Coulson - care era audiat, in cursul diminetii, de politie - este iminenta.

Citeste si: