In primul sau interviu dupa inchiderea News of The World, acordat Wall Street Journal, Rupert Murdoch l-a atacat pe fostul premier britanic Gordon Brown, in incercarea de a apara News Corporation si i-a acuzat pe parlamentarii britanici ca ar sta la baza acuzatiilor de coruptie formulate impotriva ziarelor sale, scrie The Guardian.

Rupert MurdochFoto: Reuters

Murdoch sustine ca afirmatiile unor deputati britanici privind scandalul interceptarilor telefonice "sunt minciuni" si il critica pe Brown pentru acuzatiile potrivit carora News International se face vinovata de "coruptie la scara larga".

Baronul media a spus ca Brown "s-a aflat intr-o mare eroare" atunci cand a afirmat ca ziarele sale s-au folosit de "infractori cunoscuti" pentru a obtine acces la informatii personale, atunci cand laburistii s-au aflat la putere.

"Familia Brown mi-a fost apropiata", pana cand tabloidul The Sun si-a retras sprijinul pentru Partidul Laburist, inainte de ultimele alegeri, a declarat Murdoch pentru Wall Street Journal.

Rupert Murdoch a mai spus ca accepta sa apara martea viitoare in fata Comisiei pentru Cultura, Media si Sport din Camera Comunelor, "pentru a demonta minciunile care s-au spus acolo".

"Consider ca este important sa ne restabilim integritatea in ochii opiniei publice", a spus Murdoch.

Presedintele si directorul executiv al News Corp a aparat, de asemenea, modul in care a fost gestionata "situatia de criza" din cadrul companiei, subliniind ca au fost facute doar "greseli minore". "Nu e nimic din ce nu se poate recupera", a spus el, adaugand ca News Corp. are o reputatie buna in SUA.

El a admis "ca a fost extrem de deranjat" de tonul negativ adoptat de mass-media, dar a asigurat ca "va trece peste toata acesta situatie".

Respingand criticile potrivit carora fiul sau, James Murdoch a reactionat prea lent la scandal, el a spus: "Cred ca el a actionat cat de repede a putut, in momentul in care a putut", adaugand ca si raspunsul sau la situatie a fost unul prompt si adecvat.

Magnatul australian a respins ideea potrivit careia ar intentiona sa vanda News International sau sa separe divizia britanica de restul grupului, descriind zvonurile ca fiiind "gunoi pur".

Cu toate acestea, Murdoch a declarat ca va infiinta un comitet independent care sa "investigheze fiecare acuzatie de conduita necorespunzatoare" formulata impotriva News International.

Comitetul va fi condus de un "distins non-anagajat" si va stabili, de asemenea, "reguli de comportament" pentru reporterii din intreaga companie.

Rupert Murdoch a decis sa inchida publicatia britanica News of The World, dupa 168 de ani de existenta din cauza interceptarilor telefonice a mii de oameni din toate sferele societatii - de la regina si politicieni pana la vedete, familiile victimelor atentatelor teroriste care au avut loc la Londra pe 7 iulie 2005 si chiar pana la copii.