Les Hinton, director general al Wall Street Journal si Dow Jones, filiale americane ale News Corp, si-a dat demisia, a anuntat vineri Rupert Murdoch, presedintele-director general al grupului de presa, citat de AFP.

Rupert MurdochFoto: Reuters

Hinton a fost, in perioada 1995 - 2007, presedintele filialei britanice a gigantului media, News International, a carui directoare Rebekah Brooks demisionase cateva ore mai devreme, in urma scandalului ascultarilor care a condus la inchiderea celebrului tabloid News of the World.

"Am vazut sute de articole legate de greselile profesionale reale sau prezumtive (comise) in perioada in care eram presedinte executiv al News International si raspundeam de societate", a afirmat Les Hinton, intr-un comunicat.

"Durerea cauzata unor oameni nevinovati este inimaginabila. Faptul ca nu stiam de ceea ce aparent s-a intamplat este fara importanta si, avand in vedere circumstantele, cred ca este bine sa demisionez din News Corp si imi cer scuze fata de cei care au fost raniti de actiunile News of the World", a adaugat el.

"Cand am parasit News International in decembrie 2007, credeam ca elementele putrede de la News of the World fusesera eliminate, ca importante lectii fusesera invatate si ca integritatea jurnalistica a fost restaurata", a mai spus Hinton.

Acest nou episod al scandalului News Corp intervine dupa ce Murdoch insusi si-a prezentat vineri scuze, iar protejata sa Rebekah Brooks, 43 de ani, a demisionat din functie.

Rebekah Brooks, inainte de a conduce News International, se aflase in fruntea redactiei a doua tabloide britanice ale grupului, The Sun si saptamanalul News of the World, banuit ca a ascutat ilegal aproximativ 4.000 de persoane: oameni politici, membri ai familiei regale, victime ale crimelor sau apropiati ai soldatilor ucisi in Irak sau in Afghanistan.

Anuntand demisia lui Hinton, in varsta de 67 de ani, Murdoch a adus un omagiu celui care i-a fost colaborator timp de peste 52 de ani in sanul grupului in care a debutat la 15 ani. "Ca aceasta era a ajuns la un final neprevazut, profesional si nu personal, este o mare tristete pentru mine", a spus magnatul.

Rupert Murdoch a numit in 2007 doi dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai in gruntea grupului Dow Jones, pe care tocmai il achizitionase. Robert Thomson, fost redactor sef al Times of London, este in continuare director de informatii la Wall Street Journal.

"In perioada in care dl. Hinton a condus Dow Jones, Wall Street Journal a devenit primul cotidian rupert murdochal Statelor Unite", a spus acesta.

Dow Jones va fi condus in continuare de Todd Larsen.