Magnatul media Rupert Murdoch si fiul sau, James Murdoch, care controleaza grupul News Corp. - proprietarul tabloidului News of the World (NOTW) - au fost audiati pe parcursul zilei de marti de o comisie a Parlamentului britanic. Cei doi, alaturi de Rebekah Brooks (fosta sefa a diviziei britanice a News Corp.) - au fost invitati sa vorbeasca despre scandalul telefoanelor interceptate ilegal de ziaristi ai NOTW (inchis in urma dezvaluirilor).

Murdoch, atacat in parlamentul britanicFoto: Reuters

Un intrus a intrerupt audierea lui Rupert Murdoch. Un tanar tocmai a incercat sa-l atace pe magnat. Barbatul a fost incatusat.

Vezi momentul agresiunii:

Reporterul BBC a relatat ca intrusul care l-a atacat pe Rupert Murdoch i-ar fi aruncat acestuia in fata o "farfurie cu spuma de ras" si i-a strigat "Esti un miliardar lacom!"

Reporterii englezi aflati in sala relateaza faptul ca sotia lui Rupert Murdoch, Wendi, l-a lovit imediat pe atacator, in timp ce toti ceilalti priveau scena.

Rupert Murdoch, fondatorul grupului media News Corp., a apreciat miercuri ca acesta va iesi consolidat din scandalul interceptarilor telefonice, care afecteaza compania in Marea Britanie, relateaza AFP.

"Vreau sa stiti, cu totii, ca am cea mai mare incredere in faptul ca vom iesi (din acest scandal) cu o companie mai puternica", afirma Murdoch, intr-un comunicat adresat angajatilor grupului. "Va dura un timp pana cand vom reconstrui increderea", a adaugat el, declarandu-se decis sa raspunda asteptarilor "actionarilor, consumatorilor, colegilor si partenerilor"

Aspecte LIVE TEXT din timpul dezbaterii:

- In primele raspunsuri, Rupert Murdoch si fiul sau au negat ca ar fi stiut despre ascultarile ilegale. Cei doi au exonerat-o si pe Rebekah Brooks de orice raspundere in acest scandal.

- Nu m-am simtit niciodata atat de umilit, in viata mea.

- Am inchis News of the World pentru ca ne-a fost rusine de ceea ce s-a intimplat

Rupert Murdoch, puternicul magnat al presei, s-a prezentat marti umil, dar combativ si determinat in fata deputatilor britanici din comisia pentru presa, care doresc sa faca lumina in scandalul ascultarilor ilegale practicate de un tabloid din grupul pe care il detine.

"Este cea mai umilitoare zi din toata viata mea", a declarat, in deschidere, fondatorul grupului transcontinental News Corp., convocat, in compania fiului sau, de deputatii britanici, intr-o audiere transmisa in direct de numeroase televiziuni din toata lumea.

"As vrea doar sa va spun cat de rau ne pare, in special pentru victimele ale caror mesagerii au fost interceptate si pentru apropiatii lor", a spus si James Murdoch.

"Suntem hotarati sa ne punem ordine in afaceri si sa facem in asa fel incat astfel de lucruri sa nu se mai intample", a adaugat numarul trei din grup.

Timp de o ora, Murdoch senior (80 de ani) a raspuns cel mai adesea cu ajutorul frazelor scurte si cateodata monosilabice. In unele situatii, nu a raspuns, motivand ca nu doreste sa intervina in ancheta politiei in curs de derulare.

"Accepati ca sunteti vinovatul ultim de acest fiasco?", l-a intrebat laburistul Jim Sheridan. "Nu", a raspuns magnatul, cu figura ferma, cuvantul fiind punctat de o lovitura cu palma pe birou.

"Cine e vinovat?", a continuat parlamentarul. "Persoanele in care am avut incredere, si poate persoanele in care ele au avut incredere", a raspuns Murdoch.

El s-a aratat destul de incisiv, sustinand ca nu exista nicio proba ca apropiati ai vicitmelor atentatelor din 11 septembrie 2001 au facut obiectul unor interceptari.

Cand unul dintre deputati i-a reamintit ca Rebekah Brooks, protejata sa, a admis in 2003 ca anumiti politisti au fost platiti in schimbul informatiilor, Rupert Murdoch a spus: "O stiu acum, nu eram la curent la acel moment". Cele aproximativ 40 de persoane prezente in sala au izbucnit in ras cand un deputat l-a intrebat daca sufera de amnezie.

Informatii de background despre scandalul interceptarilor:

Ancheta a fost redeschisa in ianuarie 2011 in dosarul ascultarilor telefonice practicate pe scara larga in anii 2000 de tabloidul News of the World, care face parte din News Corp., grupul detinut de Rupert Murdoch. Tabloidul a fost inchis in urma cu doua saptamani din cauza acestui scandal.

Directoarea News International, Rebekah Brooks, a demisionat vinerea trecuta din functie. Ea fusese redactor sef al News of the World, in momentul in care o parte din ascultari a fost efectuata. Simbata, ea a fosr retinuta de Scotland Yard, fiind eliberata apoi pe cautiune.

Politia il arestase deja joi pe un fost responsabil al News of the World, Neil Wallis, care a fost redactor sef adjunct intre 2003 si 2007.

Fostul redactor sef al tabloidului, Andy Coulson, care afirma ca nu a stiut nimic despre aceste practici ilegale, a fost arestat in 8 iulie de politie si ulterior eliberat conditionat.

Acesta demisionase in 2007 de la tabloid si fusese numit director de comunicare al primului ministru David Cameron, un post pe care a fost nevoit sa-l abandoneze in ianuarie din cauza acestui scandal.

Dosarul ascultarilor ilegale a luat o amploare fara precedent in urma dezvaluirilor in 4 iulie, potrivit carora telefonul mobil al unei eleve care a disparut, fiind ulterior gasita asasinata, a fost piratat de tabloid.