Conducerea TVR a decis sa-l suspende pe prezentatorul emisiunii "Ora de Stiri" de la TVR 2, Lucian Pirvoiu, pana cand Comisia de Etica a institutiei va discuta afirmatiile facute de acesta in cadrul editiei de miercuri seara. Atunci, discutand un eveniment sportiv organizat in Ferentari si afirmatiile Ambasadorului britanic Martin Harris cum ca "am regasit in Ferentari spiritul de Olimpiada", el l-a intrebat pe unul dintre invitati: "Sa fim seriosi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras in vena?"

Vorbele lui sunt calificate joi, intr-un comunicat TVR, drept "inacceptabile", iar ActiveWatch sustine ca atitudinea lui a fost "vadit rasista". Lucian Pirvoiu, in nume personal: Declaratiile mele, poate prea dure, exprima o trista realitate (...) Scopul discutiei a fost tocmai acela de a aborda integrarea paturilor defavorizate din cartierul Ferentari.

  • Ambasada Marii Britanii si organizatia "Policy Center for Roma and Minorities", cu sprijinul Primariei Sectorului 5, au organizat miercuri, intr-una dintre cele mai sarace zone din Bucuresti, un eveniment sportiv-cultural, cu un an inaintea Jocurilor Olimpice de la Londra. La eveniment au participat Ambasadorul Martin Harris, muzicianul Damian Draghici si sportivul Marian Simion.
  • TVR 2 a discutat evenimentul in cursul serii, la "Ora de Stiri". Intr-un material introductiv era citat Ambasadorul Harris, potrivit caruia "incepe numaratoarea inversa pana la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra, iar mesajul pe care vrem sa-l transmitem prin acest eveniment este acela ca sportul este totul. Am regasit in Ferentari spiritul de Olimpiada".
  • In cadrul emisiunii respective, realizatorul Lucian Pirvoiu l-a intrebat pe invitatul Valeriu Nicolae, presedintele Policy Center for Roma and Minorities: "In stirea de mai devreme ambasadorul Marii Britanii spunea ca a descoperit in Ferentari spiritul olimpic. Sa fim seriosi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras in vena?"
  • Vezi materialul TVR 2 aici.

Joi, Cristian China Birta (Chinezu) a scris pe blog o "scrisoare deschisa: in atentia conducerii TVR 2". El isi exprima "nauceala" fata de spusele realizatorului si scrie ca "raman la parerea, trista si scarbita, ca ghertoismul xenofob si-a manifestat plenar si lovitor expresia aseara pe TVR 2." Tot joi, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei transmite Comisiei de Etica a TVR si Rodicai Culcer, sefa Directiei de Stiri o sesizare in care califica atitudinea lui Lucian Pirvoiu drept "vadit rasista" si "discriminatorie fata de locuitorii cartierului Ferentari". ActiveWatch, in sesizarea sa:

  • "Consideram ca intrebarea prezentatorului descrie o atitudine discriminatorie fata de locuitorii cartierului Ferentari, promovand stereotipuri si etichetandu-i pe locuitorii cartierului si pe tinerii implicati in proiect ca fiind hoti si consumatori de droguri. Preocuparea prezentatorului pare sa fie mai degraba aceea de a promova senzationalismul si nu aceea de a discuta o problema de interes public (educatia copiilor aflati in situatii dezavantajate)".

Intr-un comunicat remis presei joi seara, TVR informeaza ca in acest caz trebuie sa se pronunte Comisia de Etica si Arbitraj a TVR, dar spusele lui Lucian Pirvoiu sunt calificate drept "afirmatii inacceptabile". Contactati de HotNews.ro, responsabilii de comunicare ai TVR au spus ca nu pot oferi, pentru moment, alte detalii despre suspendarea lui Lucian Pirvoiu. , iar ActiveWatch sustine ca sunt "vadit rasiste"

  • "in urma afirmatiilor inacceptabile facute de jurnalistul Lucian Pirvoiu la Ora de Stiri din data de 27 iulie, in legatura cu  vizita ambasadorului britanic in Ferentari, conducerea Directiei Emisiuni Informative si Sport a decis, impreuna cu directoarea Departamentului Emisiuni Informative, ca Lucian Pirvoiu sa nu mai prezinte Ora de Stiri, pana la concluzia Comisiei de Etica si Arbitraj din TVR, sesizata in acest caz".
  • "Tema discutiei de la Ora de Stiri a fost evenimentul organizat de Ambasada Marii Britanii in cartierul bucurestean Ferentari pentru a marca numaratoarea inversa pana la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Afirmatiile care se abat de la echidistanta jurnalistica au fost facute de prezentator in discutia purtata in studio cu Valeriu Nicolae, fondator si presedinte al "Policy Center for Roma and Minorities", Vasile Ostaciuc - sociolog si prin legatura telefonica avuta cu primarul sectorului 5, Marian Vanghelie."

Contactat de HotNews.ro, Lucian Pirvoiu a spus, precizand ca vorbeste in nume strict personal si nu exprima o pozitie a TVR:

  • "Este corect sa fiu convocat la Comisia de Etica, instanta in masura sa dea un verdict in legatura cu natura declaratiilor mele, pe care le consider poate prea dure, dar care exprima o trista realitate. Dincolo de fraza scoasa in evidenta, problema zonelor defavorizate din capitala ar trebui privita in ansamblu. Scopul discutiei a fost tocmai acela de a aborda integrarea paturilor defavorizate din cartierul Ferentari prin diverse programe sociale, cum ar fi activitati sportive sau igienizarea zonei, cunoscuta ca una dintre cele mai mizere din capitala. Astept decizia Comisiei desemnate sa analizeze natura intrebarii vizate, in contextul tuturor afirmatiilor mele din cadrul intregii dezbateri pe aceasta tema."