La sfarsitul lunii iulie, restantele populatiei si companiilor la banci au insumat 19,74 miliarde lei, in crestere cu 0,33 miliarde lei fata de iunie, si cu 6,3 miliarde lei fata de iulie 2010. Potrivit metodologiei BNR, sunt considerate restante creditele care, in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea, inregistreza intarzieri la plata de cel putin o zi.

Restantele la creditele in moneda nationala au crescut in iulie cu 276 milioane lei si au ajuns la 8,9 miliarde lei, respectiv 11,1% din totalul soldului de credite acordate in lei, in timp ce restantele la creditele ai valuta au crescut cu echivalentul a 50 milioane lei si au ajuns la 10,8 miliarde lei, respectiv 7,86% din totalul soldului de credite acordate in valuta. Vezi grafic.

Dupa cum am aratat aici insa, cele mai mari probleme cu returnarea creditelor le au companiile, nu populatia, aproape doua treimi din totalul restantelor fiind generate de persoanele juridice.

Pe judete, situatia sta in felul urmator: cea mai mare pondere a restantelor se inregistreaza in Galati (15,7%), Alba (14,8%) si Suceava (14,5%), iar cea mai scazuta in Gorj (5,1%), Dambovita (5,5%) si Teleorman (6,2%). Pe de alta parte, jumatate din restante sunt concentrate in Bucuresti (36% din total), Cluj, Timis si Brasov.

In primele 7 luni din acest an, restantele la creditele in lei au crescut cu 1,3 miliarde lei, fata de 2,4 miliarde lei in primele 7 luni ale anului trecut, iar la creditele in valuta majorarea a fost de 2,26 miliarde lei comparativ cu 3,8 miliarde lei anul trecut. Vezi grafic.

Comenteaza pe Businessday.ro.