Majoritatea soferilor constientizeaza pericolul cauzat de folosirea telefoanelor mobile in trafic. Dar sunt si alte elemente care va pot distrage atentia, iar consecintele pot fi dintre cele mai grave. Copiii, pasagerii, animalele de companie, muzica, sistemul de navigatie sunt doar cateva exemple ale unor factori care pot contribui decisiv la perturbarea atentiei soferului. Factorii cognitivi contribuie semnificativ la pierderea atentiei la volan, asadar, fara o preventie adecvata, se poate ajunge usor in situatii periculoase.

  • Sistemul audio

A asculta muzica in masina la un nivel decent al decibelilor nu ar trebui sa aiba o influenta negativa asupra abilitatii de a conduce, dar exista cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont. Este stiut faptul ca viteza de reactie este mai mare in cazul unor stimuli auditivi decat in cazul celor vizuali. Asadar, este foarte important ca atunci cand va aflati in trafic sa nu va bazati doar pe vaz, ci sa fiti atenti si la zgomotele din jur. Trebuie sa realizati faptul ca exista o limitare a campului vizual si, de exemplu, auzind claxonul unei masini deveniti mai atenti si puteti preintampina astfel un eventual pericol. Deci, volumul muzicii din masina trebuie sa fie unul decent, care sa va permita sa auziti si zgomotele din trafic.

O alta problema este legata butonarea sistemului audio. Fie ca doriti sa schimbati postul de radio sau ca doriti sa schimbati melodia ori CD-ul, toate aceste operatiuni va rapesc secunde pretioase din timpul de reactie. La fel se intampla si in cazul sistemului de navigatie. Daca trebuie neaparat sa schimbati un CD sau sa accesati GPS-ul si va aflati singuri in masina, cel mai indicat ar fi sa faceti acest lucru atunci cand sunteti la semafor sau sa trageti pe dreapta.

In plus, este bine de stiut si faptul ca un anumit gen de muzica va poate influenta stilul de condus. Periculos devine atunci cand muzica ascultata va impulsioneaza sa conduceti mai agresiv, incalcand reguli de circulatie sau, coroborata cu oboseala, un gen de muzica mai lent va poate accentua starea de somnolenta.

Exista si o prevedere legala in ceea ce priveste nivelul de decibeli acceptat atunci cand va aflati la volan (aviz celor care au montate sisteme de amplificare puternice pe masina!). Astfel, conform articolului 148, punctul 8: "conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat sa nu aiba in timpul mersului preocupari de natura a-i distrage in mod periculos atentia ori sa foloseasca instalatii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea in siguranta, a lui si a celorlalti participanti la trafic”.

  • Copiii si pasagerii

Potrivit Noului Cod Rutier, copiii de pana la 12 ani nu pot ocupa locurile din fata ale masinii, iar cei pana in 3 ani vor trebui acomodati intr-un scaun special. Legea este clara, numai ca dincolo de legislatie, trebuie sa aveti o atentie sporita atunci cand va aflati la volan, insotit de copii. In acest caz, pentru orice chestiune imprevizibila, este mai important sa trageti pe dreapta in siguranta, decat sa incercati sa rezolvati problema ivita intorcandu-va la copilul aflat pe bancheta din spate in timp ce masina ruleaza pe carosabil. Si am mai vrea sa reamintim un mic studiu efectuat in Marea Britanie pe 1.500 de soferi din care a reiesit faptul ca 29% din conducatorii auto sunt distrasi de propriii copii din masina.

Prezenta unor pasageri agitati in masina sau a celor care incearca sa va capteze atentia de la sofat reprezinta factori perturbatori extrem de periculosi. Nu de putine ori, din cauza pasagerilor, soferii nu au mai fost atenti la drum, iar consecintele au fost dintre cele mai grave. Pe cat posibil, incercati sa va concentrati la drum, iar daca galagia din habitaclu este prea mare, atrageti atentia pasagerilor ca zgomotul produs de ei va afecteaza capacitatea de a conduce.

O categorie aparte a pasagerilor care va pot perturba atentia sunt cei care dau indicatii la volan (“expertii”) si aici nu ne referim la indicatii de directie, ci la cum se conduce un autovehicul. Sfatul nostru ar fi sa evitati sa aveti astfel de pasageri in masina. :)

  • Animalele de companie

Oricat de obisnuite ar fi animalele de companie sa calatoreasca cu autovehicolul, ele nu ar trebui lasate libere prin masina. Se poate intampla ca la un zgomot mai puternic sau la un alt element perturbator, animalul de companie sa se sperie si sa va distraga atentia sau, mai rau, sa va sara in brate si sa va obstructioneze vederea. Animalele mici pot fi transportate in custi speciale, iar pentru animalele mai mari exista harnasamente speciale, pentru situatia cand autovehiculul nu are un compartiment separat de zona soferului.

Alte activitati care ne pot distrage atentia la volan:

• fumatul (mai ales daca se intampla sa scapati tigara in habitaclu);

• mancatul (va puteti murdari foarte usor hainele sau tapiseria, fapt ce va poate distrage atentia foarte usor);

• machiatul la volan (in cazul doamnelor);

• peisajul care ne capteaza atentia.

Vorbitul la telefon fara un dispozitiv de “maini libere" in timp ce conduceti este strict interzis de lege si total nerecomandat. Banuim ca toata lumea stie lucrul acesta si nu o sa insistam foarte mult pe acest subiect. Insa, trebuie sa atragem atentia ca acest dispozitiv nu va scuteste in totalitate de pericole, iar telefonul ramane un factor perturbator major si in acest caz. De exemplu atunci cand doriti sa apelati pe cineva sau sa vedeti cine va suna inainte de a raspunde, sunt timpi “morti” in care atentia va este distrasa.

Important e sa constientizati ca fiecare secunda conteaza in cazul unei situatii potential periculoase si ca atentia este esentiala in condusul preventiv.

Citeste si: