Inceputul anului 2012 nu este unul foarte bun pentru Ungaria – astazi, costul asigurarii impotriva riscului de neplata a ajuns la 660 puncte, un nou maxim istoric, in timp ce cursul valutar a ajuns la 319,95 forinti/euro, un nou minim istoric, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In ultimele 6 luni, costul CDS-urilor a crescut cu peste 100%, diferenta dintre Ungaria si Irlanda fiind acum de doar 50 de puncte, iar forintul s-a depreciat cu 21% in fata euro, si cu peste 30% in fata dolarului.

Ungaria are o datorie publica echivalenta cu 80% din PIB, aproape doua treimi fiind datorie externa, iar in 2012, datoria scadenta depaseste 5 miliarde euro, suma la care se adauga deficitul bugetar ce trebuie finantat si care insumeaza inca cca 3 miliarde euro.

In acest moment, intrebarea nu este daca Ungaria va rezista fara ajutor de la FMI si UE, ci cand si in ce conditii va primi ajutor, guvernul ungar neavand cum sa gaseasca finantare la un cost rezonabil in conditiile in care prima de risc a ajuns la 6,6%, iar ratingul tarii este junk.

Citeste si: Avem ceva de invatat din experienta recenta a Ungariei?

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.