Pe site-ul ANRE au fost“scăpate” niscaiva rapoarte interne de monitorizare a pieței de gaze. Din ele reiese că GDF Suez importa gaz de la compania soră din Ungaria, la preț ceva mai mare decât de la Gazprom, asta în condițiile în care (pentru consumatorii reglementați) cere apoi recunoașterea integrală a costurilor în prețul reglementat la consumatorul final. E drept că impactul asupra consumatorului final reglementat e probabil infim, așa, o ciupeală – diferențele mari de preț par să fie în luni cu importuri mici, importul de la GDF Ungaria în tabelul pentru care sunt date e cam jumate din totalul importului lui GDF, în plus o parte din importurile cu pricina poate se duce în piața “liberalizată”. Mai interesant din acel raport mi se pare faptul că Elcen – companie de stat și, deci, fraierul fraierilor – a cumpărat la cel mai mare preț de import, cu vreo 15% mai mare decât prețul mediu de import la care cumpărau toți ceilalți; pe datele pe care le avem înseamnă că Elcen a pierdut vreo 300,000 de euro în septembrie din cauza asta (suma ar putea fi mult mai mare dacă diferența de 15% se menține într-o lună de iarnă, când importurile lui Elcen sunt mari și consumul e și el mult mai mare, că Elcen dă bucureștenilor și căldură).

Otilia NutuFoto: Arhiva personala

Partea cu adevărat interesantă și care merită dezbătută e chestiunea transparenței. Mai ales că, la solicitarea Hotnews, ANRE a răspuns că, dacă într-adevăr acele rapoarte au fost publicate fie și un minut pe site, cei responsabili vor da socoteală. Din nou, din cauza nenorocitului de coș de gaze și a companiilor de stat care funcționează în propriul dezavantaj, apar întrebări care poate nu și-ar avea rostul într-o piață normală. (Amintesc aici ce e “coșul” – ANRE spune că toți consumatorii reglementați cumpără gaz la un preț mediu ponderat: pondere import x preț import + pondere producție internă x preț intern; o nenorocire care distorsionează tot ce înseamnă sectorul gazelor plus toate sectoarele din economie în care se folosește gazul).

1. De ce ANRE nu face automat publice toate informațiile privind componentele prețului reglementat pe care mă forțează, prin reglementări, să îl plătesc? A se reține, faptul că piața nu e liberalizată înseamnă că ANRE mă obligă să cumpăr de la un singur furnizor energie la preț reglementat; iar prețul gazului de import e o componentă a acestui preț reglementat la consumator. ANRE ar trebui să publice integral componentele de preț reglementat pentru furnizorii reglementați și informații suficiente cât să-mi dau seama care e cel mai mic preț la care ar fi putut cumpăra furnizorul meu. (Sau, mai simplu, desființați coșul.)

2. De ce informația “prețul la care cumpără compania de stat Elcen” trebuie să fie secretă? De ce nu trebuie să știu că Elcen cumpără scump, în exact același mod în care Hidroelectrica vindea ieftin? Parcă aud din nou răspunsuri de genul, “sunt secrete comerciale”, exact argumentul care ni se dădea și cu Hidroelectrica. S-o lămurim – se teme cumva statul român să nu afle concurenții lui Elcen ce preț “avantajos” obține Elcen și să-i fure strategiile comerciale, sau cum?

3. De ce ANRE spune azi că e imposibil ca OPCOM să devină bursă de gaz (asta însemnând pur și simplu în primă instanță o platformă unde companii ca Romgaz să vândă la licitație, iar companii ca Elcen să cumpere la licitație, nu-ți trebuie o piață complet funcțională), în condițiile în care, cu câteva luni în urmă, România s-a angajat față de FMI ca de la 1 ianuarie 2013 să aibă platforma de gaz operațională, adică nu părea nimic nefezabil atunci, dar pare brusc acum, că ne apropiem de termen? Mie mi se pare urgent ca tocmai companiile astea de stat să nu mai vândă ieftin și să cumpere scump, vreau licitații transparente, nediscriminatorii și centralizate (da, ați mai auzit undeva asta – vă asigur că mă interesează doar pentru companiile de stat).

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro