Iti doresti sa fii disciplinat atunci cand vine vorba despre planurile tale de economisire? Pur si simplu actioneaza! Gandeste-te la planurile tale mai intai!

Aduna toate documentele importante legate de finantele tale (facturi de plata, fluturasul de salariu, extrase de cont) intr-un singur loc. In felul acesta vei fi capabil sa gasesti cu usurinta orice ai nevoie in viitor. Poti lua in considerare o aplicatie financiara de calculator sau de mobil/ tableta cu ajutorul careia poti urmari pe ce cheltui fiecare ban - controlul financiar este o forma speciala de putere!

Cheltuiesti fiecare ban si chiar mai mult?

Incepi prin reducerea cheltuielilor la cateva elemente pe care le cumperi in fiecare saptamana si, foarte important, sa nu ai la dispozitie prea multi bani. Rasplateste-te pe tine primul, dar nu cheltui mai mult decat ai.

Cauta sa iti faci un depozit bancar care sa se alimenteze direct din contul tau de salariu. Uite aici un exemplu de depozit la termen care se constituie automat din contul tau. Tu decizi cat si la ce data sa se intampla acest lucru.

Nu utilizati cardurile de credit la ATM, doar cu plata la comercianti si aduna chitantele platilor, astfel incat sa vezi pe ce cheltui fiecare leu si de unde poti face reduceri de cheltuieli. In felul acesta nu vei avea niciodata intarzieri la plata cardului de credit si nu ti se va percepe nici dobanda, doar trebuie sa stii data si suma scadenta.

Libertatea financiara valoreaza fix cat ai economisit si ceva dobanda. Nu vei vrea sa lucrezi pentru totdeauna- alege sa economisesti!

Greseli frecvente cand e vorba de economisire

  • Nu iti modifici obiceiurile de a cheltui si de a economisi bani.
  • Nu analizezi suficient si atent alocarea banilor pentru a-ti  indeplini un obiectiv specific sau pentru un anumit orizont de timp (diversificarea tipurilor de economisire este important).
  • Nu iti stabilesti o anumita suma sau unul sau mai multe obiective specifice pentru care sa economisesti.
  • Nu stii cat de multi bani ai, pe ce ii cheltuiesti si cat de mult ai nevoie sa economisi pentru viitor (de exemplu, de a planifica o suma pe care vrei sa o ai la pensie).

Prin urmare, stabileste mai intai obiective clare pentru care sa economisesti sau o anumita suma la care vrei sa ajungi si, cel mai important, pune mai intai de-o parte, iar din ce ramane poti cheltui fara sa iti afectezi siguranta financiara.