​​Proprietarii romani sunt obligati prin lege sa-si asigure locuintele impotriva a trei riscuri naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren, iar in prezent in portofoliul PAID, societatea care emite aceste polite, sunt 807.000 de contracte. Cu o luna in urma, societatea anunta ca administreaza peste 820.000 de polite. Care este explicatia? Politele care au expirat si nu au fost reinnoite sau au fost reinnoite cu polite de asigurare facultative, sustin oficialii PAID. Aceasta societate a fost creata prin capitalul a 13 companii de asigurari, autorizate sa vanda acest gen de polite obligatorii, insa cum legea permite sa vinzi si polite facultative care sa acopere cele trei riscuri, unele din aceste firme au scos si vand polite facultative la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

avrigFoto: PAID
  • "PAID administreaza, in prezent, peste 800.000 de polite obligatorii. Aproape 497.000 de contracte au fost incheiate pentru locuinte de tip A (n.a cu structura de beton, caramida sau lemn), iar 310.000 de polite au fost cumparate pentru locuinte de tip B (n.a cu structura din pamant, chirpici, paianta etc). Acest portofoliu cuprinde politele aflate in vigoare, in data de 21 septembrie 2011", a anuntat joi aceasta Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID).

La inceputul lunii trecute, societatea se lauda ca are in portofoliu peste 820.000 de polite. Care este explicatia?

  • "Diferenta o reprezinta politele care au expirat si nu au fost reinnoite sau au fost reinnoite cu polite facultative care acopera cele trei riscuri cerute prin lege", au explicat pentru HotNews.ro oficialii PAID.

Obligatia asigurarii obligatorii a locuintelor, punte pentru vanzarea de polite facultative

Proprietarii romani de locuinte sunt obligati prin lege (Legea 260/2008) sa-si asigure casele doar impotriva a trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar in acest sens s-a infiintat o societate - PAID, care emite aceste polite, numite polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) si care nu ofera nicio o alta acoperire in afara de cele trei riscuri. Societatea este compusa din 13 companii de asigurari care vand aceste polite si instrumenteaza dosarele de dauna, PAID facand in final plata in cazul unui dezastru.

Pe de alta parte, proprietarii sunt in legalitate si daca au o polita facultativa de asigurare a locuintei, care include cele trei riscuri cerute de legea 260/2008, mentionate mai sus. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

Anumite companii de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat polite de asigurare facultativa a locuintei care costa exact cat polita PAD si acopera pe langa cele trei riscuri cerute in mod obligatoriu de lege si altele atat naturale cat si cauzate de om.

O diferenta importanta intre cele doua tipuri de produse este ca in cazul nefericit al producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, iar proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a facut contractul.

Citeste si:REPORTAJ VIDEO Asigurarea obligatorie a locuintelor la tara: Sperantele unui tanar agent de asigurari, experienta unui primar si disperarea de a-ti pierde casa

  • Situatia despagubirilor platite de PAID pana acum: Din 73 de dosare de dauna s-au platit despagubiri de peste 260.000 lei pentru 31 de dosare

Marius Bulugea

Marius Bulugea

Foto: AGERPRES

Societatea a anuntat joi ca are constituite in prezent rezerve de dauna avizate si neavizate in valoare de aproape 400.000 de lei, "fond necesar pentru acoperirea pagubelor produse la locuintele asigurate prin polita obligatorie".

  • „PAID trebuie sa constituie, potrivit legii, toate tipurile de rezerve tehnice - de prima, de daune avizate si neavizate, de catastrofa -, a caror valoare totala este, in prezent, de peste 30 milioane de lei. Coeficientul de lichiditate al Pool-ului este 124, gradul de solvabilitate este 1,65 – ambii indicatori situandu-se peste limita minima impusa de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. PAID functioneaza in parametrii impusi de legea care instituie obligativitatea asigurarii pentru locuinte si poate plati in orice moment daunele provocate de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala, pentru politele din portofoliul propriu”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

In aceeasi directie, societatea a amintit si faptul ca are incheiat un contract de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care a intrat in vigoare la data de 15 iulie 2011, dupa expirarea contractului aferent anului de subscriere 2010/2011, program care ofera un nivel de acoperire prin reasigurare de 300 de milioane de euro.

De la demararea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania (51 iulie 2010) si pana in pana in prezent PAID a avizat 73 de dosare de dauna, din care au fost platite despagubiri pentru 31 dintre acestea, celelalte fiind in curs de rezolvare. Valoarea totala a despagubirilor platite se ridica la peste 260.000 de lei.

Din cele 73 de dosare de dauna avizate, 39 au fost deschise in urma producerii riscului de inundatii, iar 34 de dosare - pentru locuintele asigurate prin polita obligatorie ce au fost afectate de alunecarile de teren. Dauna medie platita de PAID are o valoare de 8.387 lei. In data de 1 august 2011, Pool-ul a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro. Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a unei locuinte, in urma unei inundatii produse in localitatea Avrig, judetul Sibiu, in luna iunie 2011.

  • Autoritatile inteleg diferit legea cand vine vorba de termenul limita de la care se pot aplica amenzi

Conform legii 260/2008, proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii (fie prin polite obligatorii - PAD fie prin polite facultative care sa includa aceste riscuri) pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale.

Informatiile sunt foarte contradictorii cand vine vorba de aplicarea de amenzi pentru nerespectarea acestei legi. Daca la momentul demararii acestui proces (15 iulie 2010) autoritatile au lansat termenul de 15 ianuarie 2011 ca termen limita, ulterior MAI a dat un comunicat oficial in care anunta ca potrivit legii obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor, termenul limita fiind astfel cel de 15 iulie 2011. Luna trecuta, juristii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au lansat un nou termen limita - 5 august 2011.