​​In cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a inceput un audit intern, care va duce si la o restructurare a personalului, a precizat pentru HotNews.ro Constantin Buzoianu, noul presedinte al acestei autoritati, care reglementeaza o piata de peste doua miliarde de euro. In prezent in CSA sunt circa 160 de angajati dintre care unii vor pleca, in anumite departamente ar putea fi angajati noi specialisti dar numarul total al angajatilor va fi cel mai probabil mai mic pana la sfarsitul acestui an. Vicepresedinte al acestei autoritati din 2006 dar si cu o experienta anterioara de 20 de ani ca ofiter de politie, acesta sustine ca nu a preluat sefia CSA ca sa o faca pe politistul si ca va face tot ce ii sta in puteri pentru a imbunatati imaginea institutiei.

Constantin Buzoianu, noul presedinte CSAFoto: Hotnews
  • "Deja am luat niste masuri. Am inceput un audit intern. Vom proceda la o analiza a structurii organizatorice si o imbunatatire a ei. Am avut efectuata o evaluare a personalului facuta de o firma specializata si in baza acesteia si a evaluarilor interne vom face o restructurare si din punct de vedere a personalului. In prezent sunt circa 160 de angajati si vor ramane in posturi in functie de pregatire, experienta si randamente. Poate vom aduce si alti specialisti pe domenii descoperite in prezent. Spre exemplu nu avem foarte bine acoperite segmentele asigurarilor de viata si reasigurari, unde cred ca va trebui sa facem niste completari", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Constantin Buzoianu, noul presedinte al CSA ales in aceasta functie la sfarsitul lunii trecute de catre Parlament.

Potrivit acestuia, "cel tarziu pana la sfarsitul acestui an trebuie definitivat tot acest proces". Constantin Buzoianu (62 de ani) a fost validat de catre Parlament pe 27 septembrie 2011 in functia de presedinte al CSA pentru un mandat de cinci ani, cu 230 de voturi pentru si 4 impotriva. Hotararea numirii sale a fost publicata in Monitorul Oficial pe 28 septembrie.

  • "Am fost o solutie de rezerva. La solicitarea reprezentantilor din Parlament am acceptat sa preiau aceasta functie. Poate era mai bine daca se gasea un ultraprofesionist, desi am experienta ca vicepresedinte al CSA. Nu am venit insa aici ca sa fac nici pe politistul, cu atat mai putin pe militianul, iar timpul va demonstra daca alegerea a fost buna sau nu. Voi face tot ce depinde de mine pentru a imbunatati imaginea CSA, prestatia acestei institutii. CSA elaboreaza norme si este arbitrul pietei, dar noi trebuie sa fim un arbitru neutru, obiectiv si sa ne exercitam acest rol cat mai discret dar totodata sa aparam cu fermitate drepturile asiguratilor", a precizat Constantin Buzoianu.

Buzoianu este absolvent al Facultatii de Economia Industriei - ASE Bucuresti, iar printre functiile ocupate de catre acesta se numara cele de consilier al presedintelui companiei Omniasig, director general al Directiei Generale de Pasapoarte, Politie de Frontiera si Straini sau director al IPJ Constanta. Acesta ocupa din 2006 postul de vicepresedinte CSA.

Numirea sa, facuta la propunerea PD-L, a fost surprinzatoare in conditiile in care acesta fusese nominalizat initial pentru un nou mandat ca vicepresedinte al CSA. In Parlament a fost o adevarata lupta pentru numirea noului presedinte al acestei autoritati. La inceput, PD-L, partidul care potrivit algoritmului politic trebuia sa vina cu un candidat la aceasta functie, l-a propus pe Cristian Constantinescu, cel care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari. In mod ciudat insa, la data de 19 septembrie 2011, in Comisiile de Buget Finante reunite ale Parlamentului acesta a primit vot negativ, iar o zi mai tarziu politicienii l-au propus pe Romeo Ionut Comaniciu, director al sucursalei Astra din Brasov.

Pe baza datelor de la Registrul Comertului, HotNews.ro a scris ca Romeo Comaniciu, director al sucursalei Astra din Brasov, detinea firma Anro Consulting, care este agent de asigurari al Astra Asigurari, dar si controlul a 25% din firma Amouliani SRL, care ofera activitati de brokeraj in asigurari. Oficialii CSA au precizat pentru HotNews.ro ca Amouliani SRL nu are autorizarea CSA pentru aceasta activitate, fapt ce constitutie infractiune si ca vor analiza legalitatea acestei situatii.

In dimineata zilei de 27 septembrie, in ziua votului din plenul Parlamentului, Romeo Ionut Comaniciu si-a retras candidatura, iar noul om propus de PD-L a fost Constantin Buzoianu.