Veniturile obtinute din activitatea de asigurari generale si de viata de catre companiile membre ale Uniunii nationale a asiguratorilor (UNSAR), care reprezinta circa 82% din totalul subscrierilor din piata locala de asigurari, au fost de 4,9 miliarde lei in primele noua luni din acest an, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultate bune au fost obtinute din asigurarile de viata, segment pe care s-au subscris prime in valoare de 1,1 miliarde lei, in crestere cu 8,2% fata de primele trei trimestre din 2010.

Ponderea veniturilor din asigurari de viata in totalul subscrierilor realizate de cele 22 de companii de asigurari membre UNSAR s-a majorat in primele noua luni ale acestui an la 22,5% fata de 19,8% in aceeasi perioada din 2010.

  • "Rezultatele bune inregistrate de segmentul asigurarilor de viata s-au datorat in mai mare masura vanzarii de polite cu randament garantat (63% din total) in timp ce asigurarile cu componenta investitionala (unit linked) au reprezentat circa 37% din portofoliile companiilor membre UNSAR", se arata in comunicatul uniunii.

Scaderea afacerilor din asigurarile generale a continuat in primele noua luni din 2011/S-a dublat numarul asigurarilor facultative de locuinte

Pe de alta parte, pe cel mai important segment al pietei de asigurari, cel al asigurarilor generale, subscrierile au fost de 3,8 miliarde lei, in scadere cu 8,2% fata de primele noua luni din 2010.

  • "Explicatiile acestui declin rezida in structura portofoliilor companiilor. Asigurarile auto continua sa fie majoritare, procentajul acestora din totalul subscrierilor la asigurarile generale fiind de 68%. In acest context, principalele linii de business asigurarile CASCO si RCA au inregistrat  scaderi cu mult peste medie, respectiv 24% (CASCO) si 16,5%(RCA.) fapt care a influentat in mare masura subscrierile intregii categorii", se arata in comunicatul asociatiei.

Pe de alta parte, o crestere semnificativa s-a inregistrat pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte cu o crestere nominala a primelor brute subscrise de 91%. Astfel, de la circa 2 milioane polite in vigoare la sfarsitul lunii septembrie 2010 numarul acestora s-a dublat ajungand la 4, 5 milioane polite la sfarsitul aceleiasi luni din 2011, a precizat UNSAR.

In ce priveste indemnizatiile de asigurare platite de asiguratori la categoria asigurari generale in primele noua luni din 2011, acestea au fost de 2,6 miliarde lei la care se adauga 1,4 miliarde lei reprezentand rezerva de daune avizate. La asigurarile de viata acelasi indicator arata ca societatile membre UNSAR au platit clientilor indemnizatii totale de 84 milioane lei in crestere cu circa 6% fata de primele noua luni ale anului trecut.