Asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos, vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite, conform unor modificari in legislatia secundara cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, adoptate marti de conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii.

O alta modificare adoptata marti de Consiliul CSA prevede ca termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.

Alte modificare ce vizeaza cu precadere protectia persoanei pagubite este aceea ca in cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.

  • "Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

O alta modificare esentiala adusa legislatiei RCA este ca pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a discutat si analizat propunerile de modificare a reglementarilor privind RCA impreuna cu asociatiile profesionale ale pietei de asigurari - UNSAR (uniunea asiguratorilor) si UNSICAR (uniunea brokerilor in asigurari).

Potrivit noilor reglementari, autorizarea pentru vanzarea politei RCA a devenit permanenta, companiile de asigurari nemaifiind obligate sa depuna la sfarsitul fiecarui an documentatia necesara avizarii. Asiguratorii RCA au insa obligatia sa respecte permanent conditiile prevazute pentru autorizare, conform comunicatului autoritatii.

CSA a mai anuntat ca incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european, astfel:

  • pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;
  • pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
  • In situatia in care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat, in vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.