Astra Asigurari a incheiat 95.703 polite de asigurare suplimentara de sanatate - Astra Medica Bonus - pana la data controlului inopinat realizat in luna decembrie a anului trecut de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), se arata in decizia acestei institutii publicate marti in Monitorul Oficial. In urma controlului, CSA a decis ca incheierea acestor polite s-a facut ilegal si a sanctionat asiguratorul cu amenda in valoare de 10.000 de lei si interzicerea temporara a activitatii de oferire, negociere ori incheiere a acestei polite pana la remedierea problemelor constatate.

Ce ilegalitati a descoperit CSA in vanzarea politelor Astra Medica Bonus

Conform comunicatului dat anul trecut, pe 21 decembrie, de catre CSA, in urma controlului initiat de aceasta autoritate la compania Astra Asigurari, care a vizat verificarea produsului de asigurare de sanatate Medica Bonus, au fost constatate urmatoarele aspecte, care contravin prevederilor legislatiei in vigoare (Ordinul CSA Nr. 23/2009):

  • Informatiile cuprinse in polita nu sunt redactate intr-o forma clara, accesibila si exacta, astfel incat asiguratii, potentialii asigurati, contractantii sau potentialii contractanti ai asigurarii sa fie informati in mod corect, asupra tuturor conditiilor contractului de asigurare. Nu sunt definiti si explicati toti termenii si expresiile tehnice/medicale/juridice din cuprinsul contractului;
  • Verificarea prin sondaj a politelor Astra Medica Bonus emise, pana in prezent, a aratat ca asiguratorul nu a pus la dispozitia asiguratilor, potentialilor asigurati, contractantilor sau potentialilor contractanti ai asigurarii informatiile pe care asiguratorii trebuie sa le furnizeze, pe hartie ori pe alt suport durabil, prin intermediul unui document distinct sau a mai multor documente, intr-o modalitate care sa confirme ca acestia au luat cunostinta despre continutul acestor documente.

Toate aceste aspecte sunt semnalate si in decizia publicata marti, 3 ianuarie 2012, in Monitorul Oficial (MO). In plus, se mentioneaza ca pana la efectuarea controlului Astra Asigurari incheiase 95.703 de astfel de polite.

De asemenea, decizia CSA obliga Astra Asigurari sa transmita catre autoritatea de control "inscrisuri din care sa rezulte comunicarea catre asiguratii si contractantii care au incheiat politele de asigurare suplimentara de sanatate Astra Medica Bonus, pe hartie ori pe alt suport durabil, prin intermeduil unui document distinct sau al mai multor documente, intr-o modalitate care sa confirme ca acestia au luat cunostinta despre continutul acestor documente, informatiile pe care asiguratorii trebuie sa le furnizeze clientilor/potentialilor clienti..(...)".

In acelasi timp, aceasta informare trebuie sa cuprinda si "mentiunea cu privire la dreptul asiguratilor si contractantilor care au incheiat politele de asigurare suplimentara de sanatate Astra Medica Bonus de a denunta contractul de asigurare, daca din informatiile transmise de societate asiguratii si contractantii considera ca riscurile cuprinse in contractul de asigurare nu corespund intereselor acestora".

Decizia din MO mai specifica faptul ca Astra Asigurari poate face plangere la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei CSA, insa plangerea nu suspenda, pe timpul solutionarii acesteia, executarea masurilor sanctionatoare.

Nu in cele din urma, in decizie se mai precizeaza ca "amenda se face venit la bugetul de stat in cota de 50%, iar diferenta de 50% se face venit in bugetul CSA si se achita in termen de 15 zile de la primirea deciziei".

Oficialii Astra Asigurari nu au oferit pana acum nici o explicatie fata de aceasta situatie.