Grupul Aviva a anuntat luni vanzarea operatiunilor sale din Europa Centrala si de Est: Aviva Cehia, Aviva Ungaria si Aviva Romania (Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private- Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SP) catre MetLife Inc, grup care in Romania detine ALICO (fosta AIG Life). Tranzactia urmeaza sa fie supusa procesului de autorizare de catre autoritatile competente din fiecare tara si se asteapta sa fie finalizata pana la finalul anului 2012. Capitalurile proprii ale celor trei operatiuni la data de 30 iunie 2011 aveau o valoare de aproximativ 57 milioane de euro.

Conform anuntului asiguratorului britanic, decizia este parte a strategiei Aviva anuntata in noiembrie 2010, de a se concentra pe acele piete de mari dimensiuni.

  • "Suntem multumiti ca am convenit vanzarea operatiunilor noastre din Cehia, Ungaria si Romania catre MetLife. Este inca un pas catre angajamentul nostru de a ne concentra pe pietele prioritare. Desi operatiunile Aviva din Cehia, Ungaria si Romania nu fac parte din prioritatile strategice, acestea sunt businessuri solide si bine gestionate, cu angajati capabili si retele de distributie ce sustin baze de clienti solide. Aceste operatiuni se vor integra perfect in strategia MetLife si impreuna vor tinti varful ierarhiei, in fiecare dintre cele trei piete", a declarat Andrew Moss, Group Chief Executive al Aviva plc.

Aviva Asigurari de Viata ocupa locul sapte in topul asiguratorilor din Romania dupa prime brute subscrise la data de 30 septembrie 2011. Aviva Pensii Private - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA ocupa locul patru in topul administratorilor de pensii obligatorii si locul 6 in topul administratorilor de pensii facultative din Romania, dupa numarul de participanti la data de 30 noiembrie 2011.

  • "MetLife intentioneaza sa investeasca pentru a creste in piete cu potential ridicat, iar aceasta tranzactie creeaza o oportunitate excelenta de a oferi unui numar mai mare de clienti produse si servicii mai diversificate", a declarat Michel Khalaf, presedintele MetLife pentru Regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

In cadrul acestei tranzactii, Deutsche Bank Securities Inc. a oferit servicii exclusive de consultanta financiara pentru MetLife.

In 2010, Aviva Asigurari de Viata a inregistrat prime brute subscrise de peste 88,8 milioane lei, avand o cota de piata de 5,34% in totalul pietei de asigurari de viata, conform datelor CSA. In aceeasi perioada, asiguratorul a raporat o pierdere financiara de peste 19,09 milioane lei.

De cealalta parte, Alico (companie membra a grupului MetLife), a inregistrat prime brute subscrise in valoaree de peste 205,02 milioane lei, compania avand o pondere de 12,31% in total piata. La nivelul anului 2010, Alico a inregistrat un profit financiar de peste 68,8 milioane lei.