Asirom a primit in primele trei luni din acest an circa 730 de reclamatii (inclusiv intrebari si sugestii), in crestere cu 170% fata de aceeasi perioada din 2011 (cand s-au primit 267 reclamatii), a precizat marti Mariana Diaconescu, presedintele directoratului Asirom. Aceasta sustine ca este un fenomen de constientizare a drepturilor pe care fiecare client le are, stimulat de cresterea numarului de mijloace de comunicare. Diaconescu a fost amendata recent cu 10.000 de lei de catre CSA, alaturi de alti directori din asigurari, pe motivul numarului mare de reclamatii de la asigurati. Intrebata daca va ataca in instanta decizia CSA, aceasta a spus ca un raspuns va veni in momentul in care se va primi decizia autoritatii pentru a vedea care au fost elementele care au fost luate in considerare pentru a fi emis un ordin de sanctionare.

Mariana DiaconescuFoto: Hotnews

VIDEO Mariana Diaconescu, despre amenda de la CSA:

"Pana in momentul de fata nu cunoastem mai mult decat continutul comunicatului de presa al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Nu avem o decizie din partea Consiliului CSA in care sa vedem care au fost elementele care au fost luate in considerare pentru a fi emis un ordin de sanctionare. In momentul in care vom avea acest text putem sa va raspundem si la aceasta intrebare", a declarat marti Mariana Diaconescu, Presedintele Directoratului Asirom intrebata daca va contesta decizia de sanctionare a autoritatii.

Saptamana trecuta, mai multi directori din Astra Asigurari, Euroins, Asirom si Omniasig au fost amendati cu 80.000 de lei de catre CSA pentru numarul mare de petitii privind in special intarzieri la plata despagubirilor catre asigurati.

730 de reclamatii primite in primele trei luni din 2012/ In 2011 s-au primit 1.269 de reclamatii, sustine Asirom

In aceasta privinta, directorul Asirom a facut public si numarul de reclamatii primite in primele trei luni din 2012, respectiv 730 de reclamatii.

  • "Nu este vorba numai de reclamatii. Pot fi sesizari, sugestii si intrebari. La finele trimestrului unu din acest an aveam 730 de reclamatii, sesizari, intrebari, sugestii din care 491 pentru portofoliul de polite RCA. Din totalul de sesizari si petitii de regula intemeiate sunt circa 58%. In ce priveste ponderea clientilor care ni se adreseaza cu sesizari, reclamatii sau intrebari ponderea lor este scazuta comparativ cu portofoliul de clienti pe care-l avem in gestiune", a spus Mariana Diaconescu.

Potrivit acesteia, la finalul primelor trei luni din acest an compania avea peste un milion de polite in vigoare.

VIDEO Despre reclamatiile primite in 2011

Profit net de peste 7 milioane lei in 2011

Anul trecut, veniturile din primele brute subscrise din activitatea de asigurari generale au depasit 546,14 milioane lei, in crestere cu 24% fata de anul 2010. Pe segmentul RCA, compania a inregistrat o crestere a veniturilor din primele brute subscrise cu 80,5% pana la 290,98 milioane lei.

De cealalta parte, in 2011 valoarea daunelor platite din activitatea de asigurari generale a depasit 276,14 milioane lei, in scadere cu 17,4% fata de anul anterior. Valoarea daunelor RCA platite anul trecut a crescut cu doar 2,3% pana la 145,02 milioane lei.

Care este explicatia data de sefa Asirom?

  • "Este un ciclu normal si firesc al despagubirilor. De regula trec aproximativ 6 luni de la momentul in care creste subscrierea si pana cand apar daunele pe politele RCA. Scaderea volumului de despagubiri platite la RCA in cursul anului 2011 a fost determinata de descresterea portofoliului de asigurari in anul 2010. Deci in 2010 am avut o descrestere foarte puternica si a numarului de polite si a volumului de prime brute subscrise RCA, ceea ce a determinat un volum de daune mult mai mic care au venit in 2011 pe portofoliul din 2010. Acum veti observa o crestere atat a despagubirilor platite cat si a rezervelor de dauna in primele 5 luni din acest an. Aceasta crestere se datoreaza cresterii subscrierii in anul 2011", a explicat aceasta.

Asirom a incheiat anul 2011 cu un profit net in valoare de peste 7 milioane lei, conform datelor prezentate marti de asigurator. Compania sustine ca in 2011 cota detinuta in totalul pietei de asigurari a urcat la 8%, de la 6,39% in 2010. Pentru acest an, asiguratorul vrea sa inregistreze un profit net la un nivel apropiat de anul trecut.