Taxa examenului pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala, care este obligatoriu de la 1 septembrie 2011 pentru noii agenti de asigurari, a fost redusa de la 550 lei la 250 lei, potrivit unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor publicata vineri (20 iulie) in Monitorul Oficial. De asemenea, taxa de reexaminare a fost redusa de la 700 de lei la 300 de lei, conform actului normativ.

Decizie CSA, reducere taxeFoto: Captura Monitorul Oficial

Decizia semnata pe 4 iulie de presedintele CSA a fost luata in baza unei Hotarari a Consiliului CSA din data de 20 iunie 2012.

La data de 19 iulie, Violeta Ciurel, directorul executiv al AXA Asigurari, a avertizat ca normele introduse anul trecut de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor privind licentierea agentilor de asigurari au devenit o piedica pentru toti asiguratorii.

"In toate tarile UE si in toate pietele mature astfel de reglementari sunt prezente, dar problema este ca la noi s-a trecut mult prea brusc de la nu avea nici un fel de reglementare in a face ceva la nivelul pietelor mature. Aceasta trecere brusca de la nimic la tot a creat niste blocaje masive in piata pe care le simt toti asiguratorii", a declarat aceasta.

In luna septembrie 2011, Theodor Alexandrescu, seful Alico Asigurari de Viata, declara pentru HotNews.ro ca "sunt companii de training la care numai participarea la curs ajunge undeva la 1400 de lei (plus TVA)".

Dupa aceste cursuri urma examenul la IMA - taxa de examen era de 550 lei, iar pentru retestare era de 700 de lei.

Certificatul de calificare profesionala se obtine in urma unui examen organizat de Institutul de Management in Asigurari (IMA), dupa frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educationale autorizati.