Grupul Aegon va prelua portofoliile de asigurari de viata si pensii private ale Eureko din Romania, in urma unei tranzactii cu grupul Achmea care detine Eureko, a anuntat marti asiguratorul. In urma tranzactiei Aegon SAFPAP va deveni al treilea cel mai mare jucator de pe piata locala de pensii private, cu aproximativ 650.000 de membri ai fondului, in timp ce, prin prisma noului portofoliu, compania de asigurari de viata Aegon TUnZ, va deveni unul dintre primii zece jucatori din piata locala, conform asiguratorului. Tranzactia din Romania va fi cel mai probabil finalizata in a doua jumatate a anului 2013, dupa ce va fi aprobata de autoritatea de reglementare din domeniu.

Aegon activeaza in Romania din anul 2007 si are operatiuni si in alte tari din regiune, precum Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia. In plus, Aegon si-a anuntat recent intrarea pe piata din Ucraina, prin achizitia companiei de pe locul cinci din aceasta piata.

  • "Data fiind cresterea cererii pentru produsele de asigurari de viata si pensii private din Romania si Europa Centrala si de Est, intentionam sa extindem expertiza recunoscuta a Aegon, pentru a raspunde nevoilor in crestere ale pietei. Completarea portofoliilor noastre actuale cu cele de asigurari de viata si pensii ale Eureko va intari semnificativ pozitia de piata a Aegon si capacitatea noastra de a oferi solutii financiare de lunga durata", a declarat Gabor Kepecs, CEO Aegon in Centrul si Estul Europei.

De cealalta parte, grupul Achmea a anuntat ca a semnat marti acordul de transfer catre Aegon al portofoliilor de asigurari de viata si pensii ale grupului Achmea din Romania.

  • "Aceasta tranzactie este rezultatul strategiei de a dezvolta selectiv operatiunile internationale ale grupului Achmea. Intentionam sa investim in acele companii care au dimensiuni semnificative si care ofera oportunitati de manifestare a competentelor noastre principale. Suntem convinsi ca Aegon va continua sa le ofere clientilor din Romania aceeasi calitate a serviciilor", a spus Gerard van Olphen, vicepresedinte al Comitetului executiv al Achmea si responsabil cu dezvoltarea operatiunilor internationale ale grupului.

Portofoliile de asigurari de viata si pensii private ale Eureko vor fi integrate in operatiunile grupului Aegon din Romania. Compania de asigurari de viata din Romania este condusa de Sinziana Maioreanu, in timp ce managementul companiei de pensii private Aegon SAFPAP este asigurat de Marius Ratiu.

In aceasta tranzactie incheiata luni seara, grupul Aegon a fost reprezentat de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, condusa de Silvana Ivan, Partener, alaturi de avocatii Horia Ispas si Ciprian Timofte, a anuntat si casa de avocatura.

  • "A fost o tranzactie complexa, ce a implicat doua ramuri-cheie ale domeniului financiar (asigurari si pensii) si care s-a finalizat dupa peste 6 luni de negocieri. In prezent, asistam Aegon in legatura cu indeplinirea formalitatilor de aprobare din partea autoritatilor de reglementare. Preluarea portofoliilor Eureko reprezinta una dintre cele mai mari tranzactii din segmentul asigurarilor de viata si de pensii private (pilonul II si III) din Romania, marcand o tendinta deja vizibila de consolidare si extindere a operatiunilor principalilor jucatori", a declarat Silvana Ivan.

In prima jumatate a anului trecut, afacerile Eureko Asigurari au scazut cu 0,56% fata de primul semestru din 2011, pana la 21,37 milioane de lei, in conditiile in care intreaga piata a crescut cu 2,70% sustinuta de cresterea segmentului de asigurari generale cu 3,54%, in timp ce segmentul asigurarilor de viata a scazut cu 0,38%.

Grupul Aegon in Romania

Grupul Aegon are primul contact cu piata din Romania in anul 2007, cand infiinteaza compania de pensii private BT AEGON, in parteneriat cu Banca Transilvania. La inceputul lui 2009 Aegon cumpara participatia bancii si astfel, astazi, compania de pensii este detinuta integral de grupul olandez.

La inceputul lui 2008, se pun bazele companiei de asigurari de viata din Romania, iar in 2009 lanseaza un nou parteneriat cu Banca Transilvania, care deschide pentru Aegon prezenta in piata locala de bancassurance. Astazi, compania functioneaza ca sucursala a companiei poloneze Aegon TUnZ, membra a grupului olandez, in urma unui proces de fuziune finalizat in noiembrie 2012. Tot in noiembrie 2012, Aegon a lansat cel de-al doilea parteneriat local, cu Citibank.