Oltchim are incheiata la Astra o polita de asigurare de raspundere profesionala pentru managerii sai, care prevede ca asiguratorul plateste in caz de culpa manageriala constatata un maxim de 10 de milioane de euro, iar marti am solicitat societatii de asigurari plata acestei sume, a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim. Avand in vedere ca din raportul privind cauzele insolventei rezulta ca managerii principali sunt vinovati si tinand cont ca din cele 793 de milioane de euro - datorii catre creditori - rata de acoperire va fi in cel mai optimist caz la 25-30%, inseamna ca exista culpa, prejudiciu si in consecinta societatea de asigurari trebuie sa plateasca aceasta asigurare.

Gheorghe PipereaFoto: AGERPRES
  • "Azi am notificat Astra cerandu-le sa plateasca aceasta suma. Banuiesc ca urmeaza formarea unui dosar de dauna, discutii, interpretari. Daca nu se incaseaza in maxim 3 saptamani urmeaza proces in justitie. Nu as vrea sa se gandeasca nimeni la un proces. Nu cred ca o societate de asigurari isi poate permite sa fie data in judecata de o societate in insolventa si nu de avocatul Piperea", a spus acesta pentru HotNews.ro.

Gheorghe Piperea a mai precizat ca "exista o reglementare din 1 decembrie 2006 care prevede ca in orice societate pe actiuni inainte de a deveni manager trebuie sa-ti inchei o astfel de asigurare de raspundere profesionala, cu sanctiunea desfiintarii mandatului daca nu inchei o astfel de polita".

  • "Polita asigura tot managementul. Este o lista destul de mare de persoane care sunt asigurate dar in primul rand directorul general care este si vinovat conform raportului asupra cazului insolventei asa cum rezulta din documentele facute publice de noi in urma cu doua luni. Polita a fost incheiata demult, banuiesc ca in 2006, si reinnoita anual. La astfel de polite, nu primele de asigurare sunt mari ci sumele asigurate. In acest caz primele de asigurare sunt undeva la 3000 de euro pe luna", a declarat Gheorghe Piperea.

Acesta a mai subliniat ca 'ar fi un mare castig daca s-ar plati imediat aceasta polita intrucat ar demonstra ca piata asigurarilor este suficient de solida pentru a suporta astfel de sume si ar fi si un exemplu pentru toti cei care, desi sunt obligati conform legii, nu si-au facut asigurare de raspundere manageriala pentru diverse motive si care vor vedea cum intr-un caz de insolventa, in loc sa fie responsabili ei direct, va plati asiguratorul.

Oficialii Astra Asigurari nu au putut fi contactati pentru o reactie pe aceasta tema pana la publicarea articolului.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.