Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat la data de 11 septembrie 2013 fuziunea prin absorbtie dintre Metropolitan Life Asigurari (societate absorbanta) si Alico Asigurari (societatea absorbita) si transferul de portofoliu de asigurari de viata dintre cele doua companii membre ale grupului MetLife, potrivit unui anunt publicat joi in Monitorul Oficial. Contactat de HotNews.ro, In cadrul procesului de fuziune a fost transferat intreg portofoliul de contracte cu aproximativ 800.000 de asigurati de la Alico Asigurari Romania catre Metropolitan Life Asigurari, a declarat pentru HotNews.ro Theodor Alexandrescu, presedintele Metropolitan Life.

Theodor AlexandrescuFoto: Alico Asigurari

Conform deciziei din Monitorul Oficial, "Metropolitan Life are obligatia de a instiinta asiguratii, contractantii si beneficiarii contractelor de asigurare cu privire la transfer si la denumirea si adresa sa. Asiguratii si contractantii contractelor transferate, astfel notificati, au dreptul sa denunte contractele si sa solicite restituirea primelor platite in avans si aferente perioadei neexpirate de valabilitate a contractelor".

Contactat de HotNews.ro, Theodor Alexandrescu, presedintele Metropolitan Life, a oferit explicatii legate de numarul de clienti care vor fi transferati si planurile companiei:

  • "In cadrul procesului de fuziune a fost transferat intreg portofoliul de contracte cu aproximativ 800.000 de asigurati de la Alico Asigurari Romania S.A. catre Metropolitan Life Asigurari S.A.. Fuziunea nu afecteaza in niciun fel relatia cu clientii sau politele pe care acestia le detin in acest moment la una dintre aceste companii, beneficiile, termenii si conditiile contractelor de asigurare ramanand neschimbate.
  • Obiectivele acestui proces sunt consolidarea si eficientizarea activitatii, prin crearea unei singure companii care reuneste toate resursele, sistemele si expertiza celor doua organizatii in interesul clientilor, angajatilor si actionarilor.
  • Asa cum am mai afirmat, ne-am propus sa devenim lider pe piata asigurarilor de viata pana in 2016 si avem doua cai prin care sa atingem acest obiectiv: prin dezvoltare organica, dar si prin achizitii, iar aceasta achizitie reprezinta unul din pasii realizati in aceasta directie", a spus acesta.

Au fost instiintati clientii in legatura cu acest transfer de portofoliu?

  • "Procesul de instiintare individuala a clientilor a inceput, acesta fiind planificat sa se incheie pana la sfarsitul lunii octombrie 2013. Acestia primesc informatii despre transferul politelor, fuziunea celor doua companii si noile coordonate ale companiei unificate/rezultate", a spus Theodor Alexandrescu.

Sunt clienti vizati de acest transfer care si-au denuntat contractele si au solicitat restituirea primelor platite in avans aferente perioadei neexpirate de valabilitate a contractelor? In ce consta aceasta procedura?

  • "Nu au existat nemultumiri si rascumparari din partea clientilor adresate companiei pe subiectul fuziunii si transferului de portofoliu pana in acest moment. Procedura de denuntare a contractelor de asigurare de viata este aceeasi ca si pana acum pentru toti clientii Metropolitan Life, anume contractul poate inceta oricand prin depunerea unei cereri de reziliere catre sediul companiei. Compania nu percepe nici o taxa suplimentara pentru rezilierea contractului. Este important de reamintit importanta beneficiilor de siguranta financiara obtinute de client printr-o polita de asigurare viata incheiata pe termen lung", a mai spus  presedintele Metropolitan Life.

Amintim ca la data de 30 ianuarie 2012, grupul Aviva a anuntat vanzarea operatiunilor sale din Europa Centrala si de Est: Aviva Cehia, Aviva Ungaria si Aviva Romania (Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private- Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SP) catre MetLife Inc, grup care in Romania detine ALICO (fosta AIG Life).

In luna octombrie 2012, s-a anuntat faptul ca Metropolitan Life este brand-ul sub care companiile din Romania ce apartin grupului MetLife, Inc. (Metropolitan Life Insurance Company) vor opera pe plan local. Aviva Asigurari de Viata si-a schimbat denumirea juridica in Metropolitan Life Asigurari S.A. inca din 2012, in timp ce Alico Asigurari opereaza sub marca Metropolitan Life dar nu si-a schimbast inca denumirea juridica.

La sfarsitul procesului de fuziune cu fosta AVIVA Asigurari de Viata (in prezent Metropolitan Life), ALICO Asigurari va prelua numele juridic de Metropolitan Life, iar conducerea companiei va fi preluata de Theodor Alexandrescu.