Liberalul Dan Radu Rusanu a fost avizat pentru functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), conform unei decizii luate marti de Comisiile pentru buget si Comisiile economice din cele doua Camere ale Parlamentului, informeaza Agerpres. Rusanu va fi secondat de Daniel Daianu - prim-vicepresedinte, Mircea Ursache - vicepresedinte pentru sectorul instrumentelor si investitiilor financiare, Ion Giurescu - vicepresedinte pentru sectorul sistemului de pensii private, Corneliu Moldoveanu - vicepresedinte pentru sectorul asigurarilor - reasigurarilor. Ceilalti candidati, Marian Sarbu, Biro Albin, Gheorghe Marcu si Marian Mirzac, au fost avizati ca membri neexecutivi. Candidaturile urmeaza sa fie supuse votului in plenul Camerei Deputatilor si Senatului.

Cristian Dumitrescu, vicepresedinte al Senatului, declara anterior ca toti membrii ASF vor fi numiti inca o data, conform cu legislatia care a fost modificata.

Pentru o functie in ASF si-a depus candidatura si Cornel Coca Constantinescu, insa a fost respinsa, pentru ca nu a intrunit numarul necesar de voturi.

Candidaturile urmeaza sa fie supuse votului in plenul Camerei Deputatilor si Senatului.

Senatorul Cristian Dumitrescu preciza, de asemenea, ca in conducerea ASF vor ramane noua membri.

'Procedura se ia de la inceput. Se numesc toti inca o data, conform cu legislatia care a fost modificata. Toti intra in procedura, incep audieri, trec prin audieri, fac rapoartele si se prezinta in vot, se supun votului plenului', spunea Dumitrescu.

El a mai spus ca saptamana viitoare Biroul Permanent va stabili cand va fi sedinta comuna pentru a fi numita conducerea ASF.

'Am luat act de demisia a doi membri din ASF (a lui Tudor Daniel George din functia de vicepresedinte - n.r.), inclusiv a doamnei Dorina Mihailescu, care a venit astazi, in calitate de membru', a declarat Dumitrescu, la finalul sedintei comune a Birourilor Permanente.

Pe 17 octombrie, Daniel Tudor si-a anuntat demisia din functia de vicepresedinte al ASF pentru sectorul asigurarilor - reasigurarilor pentru a evita situatia de incpmpatibilitate juridica, in conditiile in care sotia sa fusese aleasa in Parlament prin votul uninominal al cetatenilor, pentru un mandat de 4 ani.

Corneliu Moldoveanu a activat in perioada 1997-2001 in Grupul financiar Gelsor al lui Sorin Ovidiu Vantu. In perioada 2002-2003 a fost analist financiar la Eurom Bank. Din 2003 pana in 2006 a activat in Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, iar in perioada 2006- 2011 a fost membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Guvernul a aprobat in 16 octombrie Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG 93/2012 privind infiintarea organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si a Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania.

Prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern a fost armonizata functionarea ASF cu angajamentele legislative si institutionale pe care aceasta si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, dar si cu cele mai bune practici internationale.