​Astra Asigurari a transmis duminica un comunicat in care subliniaza ca este o companie solida, care isi respecta clientii si partenerii de afaceri. In acest sens, asiguratorul sustine ca principalii indicatori de lichiditate si solvabilitate se vor situa la un nivel de peste doua ori mai mare decat minimul legal, dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31.12.2013 si ca va avea cel mai mare capital social din piata romaneasca de asigurari - 436.901.517 lei.

Iata comunicatul integral transmis duminica de Astra Asigurari:

"Astra Asigurari, cea mai mare companie de profil din Romania, a cumparat la finalul anului trecut societatea AXA Life Insurance Romania (subsidiara din Romania a uneia dintre cele mai mari companii de asigurare din lume) intr-o tranzactie internationala asistata de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) de partea Astra Asigurari, respectiv CMS Cameron McKenn si banca de investitii BNP Paribas, de partea AXA.

Aceasta tranzactie a fost aprobata de Consiliul Concurentei prin Decizia nr. 56 din 23.12.2013. In prezent Astra Asigurari asteapta aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania.

De asemenea, compania Astra Asigurari a decis sa-si auditeze rezultatele financiare consolidate cu una dintre cele mai mari patru firme de servicii profesionale din lume.

Dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31.12.2013, principalii indicatori estimativi vor fi:

- coeficient lichiditate - asigurari generale: 2,13 (fata de 1,00 minimul legal);

- active admise - asigurari generale: 1.272.985.913 lei;

- coeficient marja solvabilitate - asigurari generale: 2,42 (fata de 1,00 minimul legal);

- capital social - 436.901.517 lei (cel mai mare capital social din piata romaneasca de asigurari)

In functie de dezvoltarea companiei la nivel intern si international, actionarii companiei isi exprima disponibilitatea totala de a sustine activitatea cu majorari de capital pentru consolidarea si extinderea businessului.

In concluzie, Astra Asigurari este o companie solida, care isi respecta clientii si partenerii de afaceri".

Comunicatul Astra Asigurari vine dupa ce vineri, agentia Mediafax a scris ca "ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii. ASF apreciaza in raport ca exista un risc mare ca Astra sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro.

ASF a infirmat vineri informatiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit carora impreuna cu BNR, ar fi sesizat DNA cu privire la nereguli la Astra Asigurari.

Dupa stirea Mediafax, ASF a transmis vineri noaptea (23:30)un comunicat in care sustine ca documentele interne ale ASF rezultate din supravegherea sectorului de asigurari sunt confidentiale si strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care autoritatea coopereaza si ca nu exista pana acum un document precum cel pe care Mediafax il citeaza, care sa fi fost analizat sau adoptat de conducerea ASF. Aceste precizari nu infirma posibila existenta a unui document ASF care sa fi fost transmis BNR si care ulterior sa fi ajuns la procurorii DNA.