"Din cate am inteles din declaratiile purtatorului de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Radu Soviani, cazul Astra nu este terminat. Intrebati la ASF daca a sesizat DNA, nu la BNR. Noi nu ne ocupam de piata asigurarilor", a declarat marti pentru HotNews.ro Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. Amintim ca agentia Mediafax a scris vineri ca ASF ar fi intocmit un raport in care arata ca societatea Astra Asigurari ar fi subestimat cu pana la 40% daunele, pentru a constitui rezerve mai mici cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Procurorii DNA au transmis luni pentru HotNews.ro ca nu a fost inregistrat, pana in acest moment, un dosar penal cu privire la aceste aspecte.

Banca Nationala a RomanieiFoto: Agerpres

Intr-un comunicat transmis vineri la ora 23:30, ca reactie la stirea Mediafax, ASF a precizat ca documentele interne ale ASF rezultate din supravegherea sectorului de asigurari sunt confidentiale si strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care autoritatea coopereaza si ca nu exista pana acum un document precum cel pe care Mediafax il citeaza, care sa fi fost aprobat, analizat sau adoptat de catre Consiliul ASF - organismul decizional al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

  • "Referitor la informatiile prezentate de catre agentia de presa Mediafax, ASF face urmatoarele precizari:
  •  1.    Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurari sunt strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care Autoritatea coopereaza institutional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente.
  •  2.    Nu exista pana in acest moment un document precum cel pe care Mediafax il citeaza care sa fi fost aprobat, analizat sau adoptat de catre Consiliul ASF - organismul decizional al Autoritatii de Supraveghere Financiara.
  •  3.    ASF transmite industriei asigurarilor si asiguratilor ca trateaza cu toata seriozitatea si cu maxima responsabilitate elementele care reies din procesul de supraveghere a societatilor de asigurare.
  •  4.    In cazul aparitiei unor disfunctionalitati pentru o societate de asigurare, ASF are toate parghiile legale pentru ca efectele asupra asiguratilor sa fie limitate. De aceea, asa cum am transmis si in comunicatul din dimineata zilei de 7 februarie, afirmatii de genul ''sute de mii de romani risca sa ramana fara RCA'' sunt neadevarate si lipsite de responsabilitate. ASF precizeaza ca toate politele RCA emise de catre societatile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii.
  •  5.    Autoritatea de Supraveghere Financiara, in comunicarile sale, transmite doar deciziile luate de catre ASF. Sesizarea de catre alte institutii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activitatii si eventualei comunicari ale acelor institutii, in conditiile legii".

In aceste conditii se ridica urmatoarea intrebare: Daca ASF - arbitrul pietei asigurarilor - are un astfel de raport care nu a fost insusit la nivelul Conducerii ASF, de ce ar sesiza o alta institutie - BNR - procurorii DNA cu privire la posibile nereguli la Astra Asigurari?

HotNews.ro a solicitat luni, 10 februarie, procurorilor DNA sa comunice daca exista un dosar care vizeaza activitatea Astra Asigurari si daca da, in ce stadiu se afla ancheta.

Iata raspunsul DNA transmis luni:

  • "Nu a fost inregistrat, pana in acest moment, un dosar penal avand ca obiect aspectele mentionate de dvs in solicitare".

Ce a scris vineri agentia Medfiafax:

Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

Potrivit Mediafax, ASF mentioneaza in raport ca Astra avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Raportul ASF aminteste ca Astra Asigurari este cel mai mare asigurator din piata, iar falimentul ar pune in pericol chiar societati de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumera Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi.

ASF mai mentioneaza ca in primele noua luni din 2013 Astra Asigurari a cedat in reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizata cu asiguratorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding Srl.

  • Astra Asigurari sustine ca indicatorii de lichiditate si solvabilitate vor fi la un nivel de peste doua ori mai mare decat minimul legal dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31.12.2013

Astra Asigurari a transmis duminica un comunicat in care subliniaza ca este o companie solida, care isi respecta clientii si partenerii de afaceri. In acest sens, asiguratorul sustine ca principalii indicatori de lichiditate si solvabilitate se vor situa la un nivel de peste doua ori mai mare decat minimul legal, dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31.12.2013 si ca va avea cel mai mare capital social din piata romaneasca de asigurari - 436.901.517 lei.

Citeste si: Astra Asigurari: Suntem o companie solida. La sfarsitul anului 2013, indicatorii de lichiditate si solvabilitate vor fi de peste doua ori mai mari decat minimul legal

Anterior acestui articol si ziarul Bursa a semnalat astazi aceste lucruri:Exista sau nu raportul ASF despre Astra Asigurari?