Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au extins urmarirea penala si fata de Dan Radu Rusanu, presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, a anuntat vineri DNA. Procurorii spun ca Dan Radu Rusanu a intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta in care s-ar fi introdus un criteriu de incompatibilitate care sa-l dea jos pe vicepresedintele ASF, Daniel Tudor, in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian, alti doi urmariti penal in acest dosar. Anterior s-a crezut ca proiectul de OUG ar fi fost initiat de Daniel Chitoiu, fostul ministru al Finantelor.

Dan Radu RusanuFoto: Agerpres

Din ordonanta de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora :

In perioada mai - iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica ASIG SA.

In urma cercetarilor efectuate pana in prezent au rezultat date cu privire si la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale.

Astfel, din aceeasi ordonanta de extindere rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, suspectul Rusanu Radu Dan a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea inculpatului Mustatea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), (asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde).

De asemenea, cunoscand ca inculpatul Mirzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Rusanu Radu Dan a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara a suspectului Tudor Daniel George, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian. In felul acesta presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.

In acest context, suspectul Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup. Astfel, acesta a intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16.10.2013 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 18.10.2013.

Suspectului Rusanu Radu Dan i s-au prezentat acuzatiile si calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedura Penala.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

UPDATE: Urmare a comunicatului de presa al DNA, avocatii lui Radu Mustatea au transmis vineri catre HotNews.ro urmatoarele precizari pe care au fost imputerniciti sa le faca:

  • 'Domnul Radu Mustatea, personal si in calitate de presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), a primit cu surprindere informatile difuzate in spatiul public in legatura cu asa-zisa numire a domniei sale, 'prin presiuni asupra mai multor societati de asigurari' la conducerea BAAR.
  • Consecvent unei atitudini de respect a legii si de disponibilitate in raport cu organele de urmarire penala, domnul Radu Mustatea intelege sa aduca la cunostinta Comitetului Director al BAAR aceasta situatie de fapt pentru a fi analizata, in vederea luarii masurilor ce se impun pentru protejarea principiilor tinand de credibilitatea si soliditatea pietei de asigurari auto si pentru aflarea adevarului in cauza.
  • Totodata, domnul Radu Mustatea reafirma ca intelege sa respecte toate obligatiile impuse de instanta de judecata in cursul procesului penal si sa isi adapteze deciziile personale si profesionale in raport cu acestea.'
  • Nu in ultimul rand, apreciem, fata de caracterul specific al pietei asigurarilor si de implicatiile interne si externe tinand de aceasta piata, dar si avand in vedere necesitatea protejarii reputatiei membrilor BAAR, ca s-ar impune o comunicare publica rezervata, echilibrata si echidistanta in acest caz"
  • STENOGRAME Procurorii DNA: Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care face jocurile de influenta in scandalul de coruptie Carpatica Asigurari

Procurorii DNA mai fac precizarea ca urmarirea penala este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Conform procurorilor DNA, Marzac ar fi vrut postul de vicepresedinte pentru a putea proteja mai bine interesele firmei de asigurari Carpatica, iar pentru asta ar fi urmat sa se foloseasca si de relatia pe care o avea cu presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, fost vicepresedinte al PNL, finul ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, si al sotiei acestuia, Laura Chitoiu.

"Cel de-al doilea obiectiv urmarit de MIRZAC MARIAN, respectiv, crearea unui pol de influenta in cadrul A.S.F., si chiar ocuparea functiei de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, situatie din care ar fi putut proteja in mod deplin interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., a presupus din partea inculpatului eforturi canalizate in principal in sfera factorului politic.

Astfel, inculpatul MIRZAC MARIAN, care declarase un razboi fatis invinuitului TUDOR DANIEL GEORGE, a intervenit si a sustinut prin prisma relatiilor pe care le avea cu presedintele A.S.F. (cunoscut in mediul colocvial al apropiatilor acestuia ca fiind 'unchiul') initierea si adoptarea unei Ordonante de urgenta de catre Guvern, care sub pretinsa indeplinire a exigentelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilitati ce l-au obligat pe numitul TUDOR DANIEL GEORGE sa isi prezinte demisia", sustin anchetatorii DNA in acest dosar.

  • Ce a facut Guvernul? Rolul premierului Ponta, al vicepremierului Chitoiu si al ministrului Voinea

Incompatibilitatea pe care ar fi dorit-o Mirzac impotriva lui Daniel Tudor urma sa fie adoptata in Parlament printr-o lege de modificare a OUG 93/2012, privind infiintarea ASF.

Presupusele planuri au fost insa date peste cap in 16 octombrie 2013, cand senatorii din Comisiile economica si de buget-finate s-au opus.

Atunci, s-ar fi trecut la planul B - Guvernul urma sa introduca incompatibilitatea care sa il demita pe Tudor de la ASF, printr-o ordonanta de urgenta.

  • "In conditiile in care amendamentul privind reglementarea unei incompatibilitati care sa-l vizeze exclusiv pe invinuitul TUDOR GEORGE-DANIEL nu era agreat de membrii celor doua comisii, s-a promovat o noua incompatibilitate (care, de asemenea, il viza exclusiv pe invinuitul TUDOR GEORGE-DANIEL), promovarea acesteia facandu-se printr-un proiect de Ordonanta de urgenta, proiect care a fost introdus pe lista suplimentara a sedintei de Guvern din chiar dimineata zilei de 16 octombrie 2013. Acest proiect a fost adoptat de Guvern, devenind Ordonanta de urgenta nr. 94/2013 din data de 16 octombrie 2013, publicata in monitorul Oficial nr. 643 din 18 octombrie 2013", acuza procurorii DNA.
  • "Cercetarile efectuate in cauza au evidentiat faptul ca inculpatul MIRZAC MARIAN cunostea aceste demersuri si urmarea maximalizarea sanselor de 'reusita' a adoptarii acestui act normativ", mai afirma anchetatorii.

Prin OUG 94/2013, Guvernul a introdus o noua conditie pentru membrii Consiliului ASF: “o experienta profesionala în domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor" relevante in domeniile de activitate ale Autoritatii. De asemenea, s-a introdus conditia ca membrii Consiliului ASF sa nu fie rude sau afini pana la gradul al treilea cu membrii Birourilor penamenante ale Parlamentului. In plus, numarul membrilor Consiului ASF s-a redus de la 11 la 9.

In 17 octombrie 2013, Daniel Tudor a anuntat ca renunta la postul de membru al Consiliului ASF, intrucat sotia sa, Doina Tudor, era senator. Ea nu era, insa, membru al Biroului permanent al Senatului.

Ordonanta de urgenta la care fac referire procurorii este semnata de premierul Victor Ponta si contrasemnata de vicepremierul Daniel Chitoiu si de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

De asemenea, nota de fundamentare a ordonantei ii are ca semnatari pe Chitoiu si pe Voinea.

STENOGRAME:

De altfel, intr-o discutie - interceptata de anchetatori - intre Mirzac si Laura Chitoiu, sotia ministrului de Finante, Mirzac il indica pe Daniel Chitoiu ca posibil initiator al ordonatei de urgenta carea avea sa-l dea jos pe viecpresedintele ASF Daniel Tudor.

In discutia din 15 octombrie, Laura Chitoiu il intreaba pe Mirzac cine a fost cu ideea emiterii ordonantei de urgenta de catre Guvern.

Mirzac ii raspunde ca proiectul ar fi putut pleca chiar de la sotul ei, vicepremierul Daniel Chitoiu.

"Da. Uite... de la cine, dar s-ar putea sa fi plecat chiar de la Dan (referire la Chitoiu Daniel, ministru al finantelor publice - nota procurorilor), ca probabil el e initiatoru. El mi-a zis, ca l-am intrebat 'Ai fost la el?' si a zis 'Nu, nu, nu, ca era la guvern. Nu stiu unde naiba a fost... mi-a zis ca ...era la guvern", a raspuns Mirzac, potrivit stenogramei depuse la dosar.

Mai jos prezentam o parte din stenograma convorbirii Laura Chitoiu - Marian Mirzac, din 15 octombrie 2010, cu o zi inainte de publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial.

CHITOIU LAURA MIRZAC MARIAN: Alo!

CHITOIU LAURA: Ce faci? Poti sa vorbesti?

MIRZAC MARIAN: Uite... Da. Sunt acasa.

CHITOIU LAURA: A, esti acasa?

MIRZAC MARIAN: Ihi.

CHITOIU LAURA: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu presedinte (referire la Rusanu Dan Radu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara) cand s-a intors?

MIRZAC MARIAN: Ma, da. Am vrut sa te sun, dar nu stiam daca e bine sa te sun. Da, am vorbit cu el. A fost acolo, a semnat s-a plecat mai departe, la Justitie, sa ia avizu si sa... ma rog, totu-i in regula pana acuma si mi-a mai zis o chestie care mi s-a parut destul de interesanta si bine facuta: faptul ca au trimis deja, in acelasi timp, si adresa catre Comisia Europeana in care au scris ce masuri au intreprins..

CHITOIU LAURA: Ihi-ihi! Ca sa-i linisteasca si pe aia.

MIRZAC MARIAN: Evident. Una, ca sa-i linisteasca si pe-aia si doi: ca sa creeze deja o stare ca ᅡTrebuie facuta ca uite le-am scris la aia ca am facut-o. Nu mai ne jucam de-a alba-neagra, ca daca le-am spus la aia c-am facut-o si iara o frecati pe-aicea si o ametiti, iese mult mai urat decat a iesit pana acuma! ᅡ stii?

CHITOIU LAURA: Ihi. A, o idee buna, cine-o fi avut ideea?

MIRZAC MARIAN: Da. Uite... de la cine, dar s-ar putea sa fi plecat chiar de la Dan (referire la Chitoiu Daniel, ministru al finantelor publice), ca probabil el e initiatoru. El mi-a zis, ca l-am intrebat 'Ai fost la el?' si a zis 'Nu, nu, nu, ca era la guvern. Nu stiu unde naiba a fost... mi-a zis ca ...era la guvern.

CHITOIU LAURA: ...cine... Si deci aia-si urmeaza cursu, nu?

MIRZAC MARIAN: Da, a zis ca maine, sa vada cum iese maine din sedinta si dup-aia, dupa masa, se duce el la senat si anuleaza partea a doua.

CHITOIU LAURA: A, mi-a zis si mie toate... Da, dar maine are si sedinta aia la noi, ca io l-am intrebat dac-o mai tine pe asta a noastra, stii? Si a zis c-o mai tine, ca el ar fi trebuit sa se duca acolo, la senat, mai devreme, nu?

MIRZAC MARIAN: Pai nu stiu cand e sedinta. Uite ca am zis ca ma uit pe internet dar.... Cred ca-i undeva dupa masa, pe la 3, aia.

CHITOIU LAURA: Ihi.

MIRZAC MARIAN: De obicei, dar chiar ma uit acuma sa vad, dar cred ca-i aia dupa amiaza.

CHITOIU LAURA: Deci e bine in... asa. Tu zici ca-i bine, nu?

MIRZAC MARIAN: Da, da, da.

CHITOIU LAURA: Ca aia intra maine. Ihi.

MIRZAC MARIAN: Da, da, da. Pai daca a trimis-o si aia toate avizele...

CHITOIU LAURA: Inseamna c-or fi aflat si astia, nu?

MIRZAC MARIAN: Gasca?

CHITOIU LAURA: Ihi.

MIRZAC MARIAN: Pai cred ca da. Din moment ce (..)

CHITOIU LAURA:...nu, dar or fi aflat mai de mult sau astazi?

MIRZAC MARIAN: Pai...

CHITOIU LAURA:...adica e posibil sa fi aflat mai de mult?

MIRZAC MARIAN:...pai nu ti-am povestit ca a aflat mai de mult? Adica din moment ce-a aflat alalaltu, - . Ti-am povestit, nu, cu vechimea, cu alea?

CHITOIU LAURA: Pai da, da, stiu, stiu, dar ei poate sperau ca n-o da!

MIRZAC MARIAN: Nu, din moment ce ala...

CHITOIU LAURA:...stiau c-o da?

MIRZAC MARIAN:...era disperat si spunea 'Domne, fa vechimea mai putina si nu asa in sus' stia clar ca se face.

CHITOIU LAURA: A, stia, stia clar. Io am crezut ca astazi au aflat!

MIRZAC MARIAN: Nu. Se stia... Pai dar se stia de la sedinta trecuta, stiau aia, ca e varianta sa se dea asta si tot ii spunea 'Dar de ce vrei sa dai asta domne? Las-o sa mearga asa!'. Deci stiau de atuncea ca urmeaza sa... Na, monitorizeaza si ei indeaproape situatia, ca...

CHITOIU LAURA:...e! Normal.

MIRZAC MARIAN:...mi-a zis ca a tipat ala ca de ce atata vechime si nu mai putina, nu stiu ce si nu stiu cum... Era clar ca...

CHITOIU LAURA: 'auzi, dar tu n-ai vazut modelu, nu? N-ai vazut cum a iesit.

MIRZAC MARIAN: Cum arata? Nu, dar io l-am¬

CHITOIU LAURA: Ihi. Adica a ramas cu 10 ani, cu astea sau a mai lucrat pe el?

MIRZAC MARIAN: Pai nu ¬ si-a zis ¬Domne, este fix toate cerintele pe care mi le-au cerut ei.¬ Deci e clar.

CHITOIU LAURA: Ihi. Bine. Hai ca vorbim maine atunci.

MIRZAC MARIAN: Bine. Hai!

CHITOIU LAURA: Hai mersi! Pa-pa-pa!

MIRZAC MARIAN: N-ai de ce! Ceau !Pa-pa!'.