Brokerii de asigurare au intermediat anul trecut aproape jumatate din valoarea primelor brute subscrise (46,84%), in crestere cu 3,20 puncte procentuale fata de anul 2012, iar pentru acest an gradul de intermediere va depasi 50%, in conditiile in care piata asigurarilor va stagna, a declarat joi Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (Uniunea nationala a brokerilor in asigurari). Tocmai pentru ca sistemul (n.a sistemul asigurarilor) a fost scuturat a generat nevoia de asistenta la incheierea politelor si recuperarea daunelor si asa se explica cresterea activitatii in consultanta in asigurari, a spus Andriescu, intrebat cum a fost afectata increderea consumatorilor in urma scandalurilor din piata de asigurari.

Piata asigurarilor in 2013Foto: UNSICAR

Ce s-a intamplat in ultimul timp afecteaza sistemul si zdruncina putina incredere in asigurari. Pe de alta parte si niste rezultate edificatoare ar putea sa ajute la continuarea unui trend pozitiv. Anul 2013 a adus o depreciere in relatia broker asigurator. Exista asiguratori care au cautat sa gaseasca in broker motivul pentru rezultatele mai putin bune si au luat decizii surprinzatoare. Clientii solicita astazi mai mult decat oricand suport si consiliere si aceasta este explicatia cresterii gradului de intermediere, atat pentru incheierea contractelor cat si pentru rezolvarea daunelor", a declarat Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.

Anul trecut, veniturile asiguratorilor din primele brute subscrise au depasit 8,29 miliarde lei, in scadere cu 1,13% tinand cont de inflatie, conforma datelor UNSICAR si 46,84% din aceasta valoare a fost generata de brokerii in asigurari. Spre comparatie, in anul 2008, piata asigurarilor a fost de 8,9 miliarde lei, iar brokerii au intermediat 30% din valoarea primelor brute subscrise.